Bollnäs I två år har Kerstin Waagen drivit Bollnäs garn. Hon ville göra någonting hon verkligen brinner för, och att omgärdas av fluffigt garn och alla regnbågens färger om dagarna sätter en guldkant på vardagen.

Kerstin är ständigt omgärdad av garn. Både på jobbet och hemma. Stickning är hennes passion, och hon är glad att hon vågade satsa på en alldeles egen garnbutik.
– Det är så härligt, man kommer in i butiken och är omringad av glada färger och glada människor, säger Kerstin.
Förutom att driva butiken med försäljning och inköp, inventering och påfyllnad i hyllorna, så arrangerar Kerstin stickcafé varje tisdag – och så designar hon egna stickmönster.
– Jag har alltid tyckt om att skapa egna mönster, lika som jag också trycker om att måla. Jag behöver det kreativa i mitt liv, säger Kerstin.

Nu senast har hon designat en mössa och ett par vantar med hälsingebocken på. Faktum är att många av Kerstins mönster har just Hälsingland som tema.
– Jag är en återvändare till Hälsingland. Vi flyttade till Stockholm när jag var åtta och sen har jag bott på olika platser runt om i världen. Men nu är jag tillbaka i Hälsingland, och som återvändare blir man lätt lite extrem. Titta Ljusnan! Åh, titta hembygdsgårdarna. När man kommer hem igen uppskattar man verkligen hur vackert det är, och man undrar varför man lämnade det över huvud taget.
När vi sitter i butiken och pratar ­visar Kerstin så klart den nya ­mössan och vantarna med bocken, men hon plockar även fram ett kit med linblomman, och en otroligt härlig kofta i tekniken hönsestrik* där hon kombinerat allt som hon älskar med landskapet. Det är fioler, båtar, bocken och linblomman. Allt i en explosion av färg.

Stickning har verkligen upplevt en rennäsans å det senaste, vilket inte minst blev tydligt när det stickade plagget i fjol blev utsett till Årets julklapp. Pandemin fick också fler att upptäcka garnets underbara värld.
– Ja, vad skulle man göra? Dels kunde man inte göra så mycket, och dels så blev man rädd. Stickning är som meditation, och personer som till exempel är utbrända kan i princip få det på recept.
Om det är någon där ute som inte lärde sig att sticka under pandemin, men gärna skulle vilja komma igång – vad har du för tips?
– Men en sådan här cowl! (Buff, reds. anm) Då använder man en rundsticka och stickar bara runt, runt, och det behövs bara ett nystan. Det är ingen som använder halsduk längre, de kan fastna i liften och i gungställningar och liknande.
Mössan och vantarna med hälsinge­bocken då, kan man sticka dem som nybörjare?
– Jag skulle säga att det är medelsvårt. Man behöver kunna sticka med två trådar. Sen har jag två varianter på mössan, en som är lite enklare, och en som har lite mer avancerade inslag så som en lettisk fläta.
Hinner man sticka mössan eller ­vantarna till julklapp tror du?
– Det beror ju på hur snabbt man stickar, men det är absolut möjligt. Sen får man komma ihåg att det kommer fler jular, och födelsedagar, och allt möjligt annat om man inte hinner innan årets jul.
Du som både stickar mycket – och har en egen garnbutik. Vilket är ditt favoritgarn?
– Tvåtrådig ull! Det är varmt, men inte för tjockt, och det är utmärkt när man stickar med flera färger. Ull­fibrerna hakar i varandra på ett bra sätt, och det fluffar till sig så fint när det blockas (blöts och formas. reds. anm). #

Kerstin Waagen
Ålder: 59 år.
Bor: Rengsjö.
Familj: En utflugen son och två katter.
Gör: Äger och driver Bollnäs garn.

Text& foto: Eje Åhs
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland 2023-12

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö