I Wij äggbod är det idag rymligt och plats för att både slå sig ner i ett av Johan Rudolphis auktionsfynd för en liten pratstund eller köpa sina ägg eller andra lokala råvaror.
– Det vi vill uppnå med den här butiken är att främja den lokala handeln och göra det enklare för folk att handla lokalt, säger Johan Rudolphi.

Det är en krispig förmiddag när jag svänger in till Johan Rudolphis gård i Delsbo. På parkeringen möts jag av Johan och han bjuder in mig till sitt kök. Ett kök där det många gånger förs livliga diskussioner om allt mellan himmel och jord.

– Det är jättetrevligt och jag är väldigt social av mig så det är fantastiskt roligt att ha alla här, säger Johan.

Johan dukar fram nybakat tunnbröd som han hämtat i äggboden och sätter på te-vatten.

– Det är ett par vid Norrdellen som bakar tunnbrödet och det finns att köpa här i äggboden, berättar Johan och slår sig ner.

Det lokala tänket är viktigt för Johan och i äggboden hoppas han dra sitt strå till stacken för att göra det mer tillgängligt att handa lokala varor.

– Det vi vill uppnå med den här butiken är att främja den lokala handeln och göra det enklare för folk att handla lokalt, säger Johan.

På den gamla släktgården har djuren genom åren bytt av varandra och för ungefär 20 år sedan skaffade Johan höns efter att en person från branschorganisationen Svenska ägg bott på hans bed and breakfast. Johan blev då inspirerad att påbörja en ny inriktning på gården med äggproduktion. Idag finns 9 000 värphöns på gården, plats för gäster att bo och antika soffor där kunder i äggboden kan slå sig ner för att utbyta några ord med varandra. I våras kom det nämligen hantverkare till gården och renoverade upp en del av ladugården och i juli öppnade han upp nya större lokaler för äggboden.

– Det var lite trångt i den tidigare äggboden och med pandemin blev det lite jobbigt, vissa tog inte hänsyn och struntade i att gå in en i taget, säger Johan och förklarar att det delvis var en av anledningarna till att han valde att ordna mer utrymme för sin självbetjäningsbutik.

Förutom att fortsätta sin jakt på fler lokala varor att fylla upp boden med berättar Johan att det i framtiden kommer att komma ytterligare en produkt från gården förutom ägg.

– Vi har ett gammalt äppelträd här på gården som en trädgårdsmästare hjälpt oss att ympa från och sett till att vi fått flera träd, så i framtiden kommer vi även sälja hemmagjord äppelmust, men idag blir det för lite och så är den för god för att sälja, säger Johan med ett leende på läpparna och vi andra kan bara hålla tummarna för en stor äppelskörd inom kort. #

Johan Rudolphi

Ålder: 56 år.
Gör: Bonde.
Bor: Delsbo.

Text & foto: Alicia Mårtensson

Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2021-11

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö