Trädet kanske har blivit dåligt? Mer sol? Bättre utsikt? Då kommer Petra Pavlovska, trädfällare, som aldrig hade trott att hon skulle jobba med det hon gör i dag.

När Petra flyttade till Sverige för tolv år sedan, visste hon inte vad hon skulle göra jobbmässigt. Det var svårt att hitta ett jobb, men så föreslog en bekant att hon skulle lära sig att fälla träd.

– Jag hade ingen erfarenhet sedan tidigare, så det var bara att samla på mig kunskaper, berättar Petra.

Motorsågskörkort, röjning och markträdfällning var det hon började med, men så ville hon vidga sina kunskaper och utökade meritlistan med sektionsfällning.

Sektionsfällning innebär att Petra klättrar upp i trädet och fäller det uppifrån och ner. På vägen upp sågar man oftast bort grenarna, sedan fäller man toppen och därefter arbetar man sig nedåt i små sektioner tills hela trädet ligger på marken.

De gånger då en sektionsfällning är att föredra handlar det ofta om att det finns någonting i närheten av trädet som skulle kunna skadas vid en vanlig fällning. Det gäller att ha koll på allt runtomkring.

– Ja, ofta finns det byggnader, ledningar, staket, växter eller
andra känsliga föremål i närheten när jag klättrar. Därför är koncentration, fokus och precision av största vikt. Men det är samma sak när jag fäller från marken – avancerad markfällning kan vara precis lika utmanande. Det är en lättnad när träden väl ligger på marken. 

Det bästa med jobbet?  

– Utsikten, helt klart. Sverige från ett fågelperspektiv är magiskt. Och variationen. Varje jobb är unikt och kräver olika lösningar. Och så alla möten med trevliga människor.

Petra upplever att kunderna ofta blir väldigt glada för det hon gör.

– Det känns roligt att kunna göra någon annan glad, säger hon och fortsätter:

– Jag blir ofta bjuden på fika och vi kan sitta och prata om allt möjligt. 

Och att jobbet är fysiskt krävande älskar hon.

– Det är någonting jag har behov av. Jag behöver jobba både med kroppen och med huvudet för att må bra.

Det negativa? Vädret kanske?

– Nejdå, ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”, fick jag ofta höra som barn. Men självklart kan vädret ibland bli ett problem, till exempel när uppdrag måste ställas in på grund av stark vind, säger Petra och fortsätter:

– Det absolut värsta är myggen. När de kommer fram skyndar jag mig upp i trädet eftersom myggen inte rör sig så högt upp. Sedan tycker jag synd om markmannen där nere. #

Petra Pavlovska

Ålder: 49 år.
Bor i: Trönö.
Familj: Tre barn.
Gör: Driver firman PP Träd & Trädgård .
Instagram: @svedjasnickeriab

Text & Foto: Moa Åhs

Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Södra 2020-04

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö