Alfta Den är lång, kraftfull och har många spakar och speglar. Men det är inte enbart storleken på maskinen som gör att den sticker ut, det är även färgen. Vi pratar såklart om Viktoria ”Vickan” Nilsänges skära väghyvel!

På Slåttx i Alfta arbetar Viktoria ”Vickan” Nilsänge som hyvelförare. Om vintern blir det därför många ensliga mil i vackert landskap längs de många skogsbilvägar som slingrar sig genom vårt landskap. Då är det plogning som står på schemat. Om sommaren är det istället grusvägarna som ska hållas efter och bättras på.
– Om någon hade sagt till mig 2010 att jag skulle jobba med det här hade jag inte trott på det, konstaterar Viktoria.

Sedan 2015 har Viktoria kört väghyvel. Då bytte hon riktning från att ha arbetat som pedagog inom skolan i 30 år.
– Jag kände någonstans att jag måsta göra något annat. Så jag sa till en kompis ”kan inte du köpa in något som jag kan köra?”, berättar Viktoria och det slutade med att kompisen tog med henne för att kolla på en väghyvel.
– Bara en vecka senare åkte vi och hämtade den och sen kom en man från Edsbyn som hade kört väghyvel länge och visade mig lite knappar och vi drog lite på vägen fram och tillbaka i någon timme.
Efter det kastade sig Viktoria rätt in i hetluften och åkte ut på jobb och sedan dess har det bara rullat på. För att få möjlighet till att ha en handledare tyckte kompisen att Viktoria skulle bli anställd av Slåttx och hyveln såldes dit. Nu har Viktoria sitt yrkesbevis och dessutom en ny väghyvel som de valt att foliera rosa.
– Vi hade pratat lite som hastigast på skoj om att ha en rosa väghyvel, så när Slåttx köpte Komatsun lämnade jag iväg den till Totte Bengtsberg på Works i Alfta för att foliera den och jag tycker den blev jättefin. Den är lite skitig nu och nött, men ändå läcker!

Med den rosa väghyveln sticker Viktoria ut och många kommenterade i början att nu skulle folk komma ihåg vem som gjort vägen. Något Viktoria bara tycker är bra.
– Då får man bara se till att de är nöjda och är de inte det får de säga till hur de vill ha det nästa gång.
Att hyvla vägar är inte bara ett maskin­jobb, Viktoria menar också att det är kreativt och att det var det som fick henne att fastna.
– Jag tror att jag tycker om det här med hyvling eftersom jag gillar att måla, skapa och formge. Och det här är verkligen att formge. För du ska se till att vägen blir rund, att det blir slätt vid infarter och att det inte blir några kanter mot diket. Just när det kommer till grushyvlingen i alla fall, inte lika mycket när det är snö som ska plogas.
Intresset för motorer ligger även inom familjen. Hennes pappa körde bandtraktor och byggde vägar, brorsan körde cross under uppväxten och de hade traktor hemma.
– Jag har alltid hängt med när det kommer till motorer och tyckt att det varit roligt. Så det är kanske inte så konstigt att jag bytte inriktning ändå, säger Viktoria och konstaterar slutligen:
– Jag tror att köra väghyvel är passade för tjejer också, för det krävs en simultanförmåga och att man kan hålla många bollar i luften samtidigt. Och det är faktiskt inte så svårt när man lärt sig. #

Viktoria ”Vickan” Nilsänge
Ålder: 53 år.
Gör: Hyvelförare.
Familj: Make och två barn.
Lyssnar på när hon kör: Ljudbok.
Matsäck: Plåtlåda, kaffe, morötter, hårdmackor och lila Läckerol.

Text & foto: Alicia Mårtensson
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Södra 2023-05

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö