”Viktigt att man känner sig trygg”

Söderhamn På ungdomsmottagningen i Söderhamn finns ett helt team till ungdomars förfogande. De möter unga som har frågor och ­upplever problem kring sexualitet, preventivmedel och köns­sjukdomar, men också sådant som oro och stress.

Ove Demander är en av två barnmorskor på ungdomsmottagningen i Söderhamn. Han har alltid varit intresserad av hur ett barn blir till, han minns att det började redan när han gick på fritids. Han började senare att plugga till sjuksköterska och fick då chansen att hospitera* på en barnmorske­mottagning, där han fick följa med på gravidbesök, lyssna på fosterljud och känna efter små huvuden och fötter.
– Jag kände inför varje kontroll som dök upp, att det blir ju en barnmorska av mig, säger han.

Han har arbetat som barnmorska i snart 19 år vid det här laget, och de ­senaste tre åren har cirka en dag i veckan tillbringats på ungdomsmottagningen i Söderhamn. Där tar han hand om det mesta, så länge ungdomarna är okej med att mötas av en manlig barnmorska. Han förstår att det kan vara svårt för vissa, särskilt om de har religiösa skäl, har varit utsatta för sexuella övergrepp eller ska göra sin första vaginalundersökning.
– Det är bara att tänka själv, säg att man är en 16 år tjej, aldrig varit med om vaginalundersökning och kanske vill sätta in en hormonspiral för att man har kraftiga menssmärtor och inte kan äta kombinerade p-piller på grund av familjehistorik med blodproppar. Om det då är en man som ska sätta in den så kanske man tvekar. Då är det bra att vi är både en manlig och en kvinnlig barnmorska här, säger han.
Han skulle aldrig ifrågasätta varför någon hellre vill träffa hans kvinnliga kollega Anette, utan respekterar deras val och hänvisar till henne då det behövs.
– Det är viktigt att vi finns, men det är också väldigt viktigt att man känner sig trygg när man kommer hit, säger Ove.

På ungdomsmottagningen i Söderhamn är det åldrarna 13 till 23 år som gäller, men ibland kan de se lite mellan fingrarna. Till exempel om en förälder hör av sig som har en tolvårig dotter med väldigt kraftiga menssmärtor.
– Då kan vi hänvisa dem till den kvinnliga läkare vi har på ungdomsmottagningen i Bollnäs som kan skriva ut smärtlindring samt preventiv­medel som kan under­lätta för personen i fråga, säger han.
Huvudparten av alla besök på ungdomsmottagningen handlar dock om preventivmedel för tjejer. Men det är också en hel del tester för könssjukdomar, både för killar och tjejer. Ove berättar att det är en liten del av verksamheten som handlar om killar som har problem med tidig utlösning eller liknande. Tjejer kan söka för sådant som exempelvis problem med svamp i underlivet.

En viktig del av verksamheten är tystnadsplikten, man ska kunna ­komma till ungdomsmottagningen utan att behöva berätta det för sina ­föräldrar. Men Ove vill också göra ­tydligt att de även har anmälningsplikt.
Vad innebär det?
– Det betyder att om vi får höra någonting som gör oss oroliga för ungdomens säkerhet, så måste vi göra en orosanmälan. Det kan till exempel handla om väldigt stor alkohol­konsumtion eller misstanke om våld eller övergrepp, säger Ove.
Ungdomen i fråga får då veta om att det kommer att göras en anmälan. Det kan ibland handla om samtal med vårdnadshavare i ett första skede, eller en direkt orosanmälan till social­styrelsen.

Förutom att ta emot ungdomar på mottagningen, så jobbar barnmorskorna och kuratorn som är knuten till verksamheten också med utåtriktade insatser. De besöker skolor i kommunen för att berätta om vad de kan hjälpa till med, och en halv dag i veckan finns Oves kollega Anette på plats på Staffansgymnasiet.
– Då kan man komma förbi och träffa henne där. Man kanske till exempel lever i en hederskontext som gör att man inte kan komma ifrån efter skolan för att komma till oss på ungdomsmottagningen, utan det är smidigare på skoltid, säger Ove.
Vendela Berglund är kurator på ungdomsmottagningen och tar emot ungdomar som dels söker på egen hand eller i samråd med sina föräldrar. Den första kontakten sker då genom verktyget ”En väg in” som i sin tur lotsar vidare till Vendela.
– Det kan vara allt från relations­problematik, ångest och oro. Det är svårt att ge konkreta exempel, men ett genomgående tema är stress och press i olika situationer, säger Vendela.

Huruvida det är någonting som har ökat den senaste tiden kan hon inte riktigt svara på, då hon började vid ungdomsmottagningen i maj. Det är också svårt att veta hur stort mörkertalet är när det kommer till vilka som faktiskt söker hjälp.
– Men det finns absolut en oro kring att det finns ett stort mörkertal, och i vårt jobb med utåtriktad verksamhet försöker vi belysa för ungdomarna att man kan söka till oss utan att berätta det för sina föräldrar. Vi berättar också om hur ett första besök går till för de som kanske känner sig lite nervösa, att det mest handlar om att lära känna personen och komma fram till hur vi går vidare.

Sammanfattningsvis: De på ungdomsmottagningen vill gärna att man kontaktar dem, oavsett om de konkret kan hjälpa till med något problem, om man kommer fram till att ungdomen i fråga faktiskt inte behöver hjälp, eller för att lotsa vidare till rätt instans.
– Man kan alltid höra av sig till oss, det uppmuntrar vi till, säger Vendela. #

Ove Demander,
barn­morska på ungdoms­mottagningen.

Vendela Berglund, kurator på ungdomsmottagningen.

Vanliga frågor och svar

På UMO.se finns det en samling vanliga frågor och svar. Det kan vara en bra plats att börja om du har funderingar kring din kropp eller känslor som du upplever.

Ungdoms­mottagningen

På Ungdomsmottagningen i Söderhamn finns två kuratorer, en psykolog, en PTP-psykolog**, en undersköterska och två barnmorskor att tillgå.
Deras telefontider sträcker sig mellan måndag och fredag 08:00-16:30.

Öppettider
Måndag – torsdag:
08.00–12.00, 13.00–16.30
Fredag – söndag:
Stängt

En väg in

En väg in vänder sig till ungdomar och vårdnadshavare till barn som har frågor om psykisk hälsa och ohälsa. En väg in vänder sig också till unga 13–23 år som söker för relationsproblem och sexuell hälsa.

Telefonnummer till En väg in:
0771-44 55 00

*Hospitera betyder ungefär: att tillfälligt följa utbildningen vid en läroanstalt.
**PTP-psykolog: en psykolog som har tagit sin psykologexamen, men ännu inte fått sin legitimation.

Text: Eje Åhs
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2024-01

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö