Muskelstyrka och kontroll på kroppen, det är något Miranda Hedman från Hudiksvall besitter. Flera meter upp i luften underhåller hon barn som vuxna. Hennes jobb? Luftakrobat.

Att vara höjdrädd är något som man kanske tänker att man absolut inte kan vara om man jobbar som luftakrobat. Men det behöver inte nödvändigtvis vara så. Miranda Hedman är luftakrobat och håller på med grenarna aerialhoop och aerialsilks, men undviker helst att behöva klättra på höga stegar.

– När jag är i en ring eller ett tyg då känner jag att det är jag som har kontrollen, men det är en helt annan sak när det kommer till att gå på stegar, skrattar Miranda.

Miranda började med luftakrobatik för några år sedan efter att hon sett en annan som gjorde det. Men eftersom hon då bodde uppe i Umeå och det inte fanns några kurser där, tog hon saken i egna händer och lärde sig själv.

– Det är ganska viktigt att ha coachning för säkerhetens skull, så det är inte optimalt att lära sig själv, säger Miranda.

Försiktigt och steg för steg började Miranda tillsammans med en kompis med att bemästra grenen aerialsilks, där rör man sig i ett tyg åtta meter upp i luften. Därefter övergick Miranda till aerialhoop, som är det hon uppträder mest med idag. Men för att klara av det krävs både kroppskontroll och muskelstyrka.

– Jag var inte atletisk innan, jag hade inga muskler. Men man bygger det så första gångerna kan man inte ens ta sig upp och klättra. Så det är väldigt krävande, jobbigt och det gör ont, säger Miranda men konstaterar att kroppen vänjer sig.

Med så höga höjder och inget annat skydd än en madrass är det viktigt att man vet vad man gör. 

– Ibland faller man, men jag har inte fallit och gjort illa mig. Det är på marken jag ramlar och gör illa mig för där är jag klumpig, men i luften är jag ganska graciös, säger Miranda och berättar att lite blåmärken och brännmärken hör till vardagen som luftakrobat.

På cirkus Elvira i Sundsvall kan du i sommar se Mira Valkria, som är Mirandas artistnamn.

– Jag hade en period där jag ville bli cirkusartist, eller rättare sagt clown, när jag var typ elva år och hade lärt mig jonglera. Men jag tappade bort den drömmen efter ett halvår. Så nu är det lite coolt att jag blivit det ändå, fast med luftakrobatik, säger Miranda och fortsätter:

– När jag började uppträda med det här hade jag extrem scenskräck, men nu har det lugnat ner sig. Numera kan jag vara lite nervös inför en show, men det är bara bra nervositet.

Nästa mål som Miranda satt upp är att uppträda någonstans i Europa.

– Så långt från Sverige som jag har uppträtt hittills är på en kryssning, så mitt mål för nästa år är att uppträda åtminstone en gång någonstans utanför Sverige. #

Miranda Hedman

Artistnamn: Mira Valkira.
Ålder: 27 år.
Bor: Hudiksvall.
Gör: Luftakrobat/cirkusartist.
Familj: Sambo och två katter.
Det visste du inte: Kan rocka 20 rockringar på samma gång.

Text: Alicia Mårtensson Foto: Percy Felix Lundqvist 
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2022-06

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö