Vad är hett inom krukväxter just nu? På Studio Grön i Ljusdal, som firar ettårs­jubileum den första april, har de ingen aning. Men de vet vad som går bra. – Vi är inte trendiga för fem öre. Men vi tar in sådant vi tycker är fint, och det verkar gå hem även hos kunderna, säger Alice Nilsson.

De säger att de inte är så trendiga, eller kanske snarare att de inte låter sig styras av trender. Men ändå verkar de vara rätt ”inne” nu på Studio Grön i Ljusdal. De är både tantiga och gubbiga och 70-talet och dess färger och former är någonting de båda uppskattar.

– Äntligen är det vår tur, säger Jonathan Johansson, med en nypa ironi i rösten.

Tillsammans startade de Studio Grön för ganska precis ett år sedan, och det har gått bra. Trots, eller kanske tack vare Covid-19.

– Vi vet ju inte hur det hade sett ut om vi startat under ett normalt år, men oavsett varför så är det skönt att det har gått bra. Jag tror att det har att göra med att folk vill ha fint hemma på ett annat sätt nu när man jobbar mer hemifrån. Man får mer blomtid för pengarna, säger Alice.

Ingen av dem är något jättefan av blommande blommor, och de har på sin höjt tre sorter hemma i butiken. Men pelargoner har växt hos dem båda, och verkar vara något som allt fler unga uppskattar i dag.

– Och panséer har jag börjat uppskatta väldigt mycket, men dem får vi vänta lite till på, säger Jonathan.

Att hålla sig till mestadels gröna växter är dock någonting de kommer att fortsätta med, trots att blommorna smyger sig på dem.

– Vi tar inte i sådant som inte passar i vår miljö, för gör det inte det så blir det ändå inte sålt, säger Jonathan.

Många gröna växter är också trendiga just nu, och har varit det länge. Monstera är bara ett exempel, men kanske också det som är mest tydligt.

– När vi köper hem dem så går de direkt. Jag tror att det handlar om att den ser sjukt cool ut, men ändå är så lättskött. Den klarar av att stå relativt skuggigt och så är den prisvärd, säger Alice.

Eftersom den varit i ropet under lång tid så har priserna krupit nedåt. Men det finns varianter av monstera som fort­farande går för fantasisummor på Tradera.

– Det var en svensk snubbe som köpte en stickling för 17 000 kronor för ett tag sedan. Antagligen kommer han att driva upp den och ta fler sticklingar, men tänk om den dör!, säger Jonathan.

Att inreda med växter är någonting som de ser blir allt mer inne, och snittblommor står alltid högt i kurs, berättar Alice. Trenden där är att det inte ska vara så strikta buketter.

– Det ska vara spretigt och asymmetriskt. Tokigt liksom. Flurigt. Annat vi ser är att man gärna har bara en sorts blomma i buketten, och inte enbart de klassiska tulpanerna och rosorna utan även andra blommor. Många vill till exempel bara ha brudslöja. #

Alice Nilsson och Jonathan Johansson

Ålder: 25 och 31 år.
Bor: Ljusdal.
Familj: Varandra och de två katterna Müsli och Lasse.
Gör: Äger och driver Studio Grön i Ljusdal (@istudiogron) och Jonathat sysslar även med lite snickerier och grafisk design (@nelsonritual).

Text & Foto: Moa Åhs
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2021-03

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö