I maj tog Järvsö trafikskola emot sin första elev och det pirrade i magen hos trafikskolechefen Annika Smideblad när eleven rullade ut från parkeringen.
– Det är stort, det är första eleven, konstaterade Annika Smideblad.

Röda övningskörsskyltar pryder de vita bilarna på parkeringen utanför Järvsös första trafikskola. Det som började med skoterutbildningar i Kallmyr har lett fram till en trafikskola som till en början kommer erbjuda lektioner i moped, personbil, BE, B96.

– Vi fick jättemycket förfrågningar när vi hade skoterkurs framförallt om vi körde mopedutbildningar. Och det var lite så tanken på trafikskolan väcktes, säger Annika Smideblad, trafikskolechef på Järvsö trafikskola och grundare av Kallmyrs förarutbildning.

– Folk har varit väldigt nöjda med våra skoterutbildningar och efter varje kurs har jag fått återkoppling där de skriver saker som ”det här är det roligaste jag gjort”, berättar Annika glatt.

Även Annika tycker att dessa utbildningstillfällen är bland det roligaste hon vet och framförallt att få jobba med ungdomar. Men att endast starta mopedkurser, det tyckte hon kändes för fjuttigt.

– Antingen ska jag göra allt eller inget. Så då slog vi på stort och startade trafikskola. Och så kände jag att det är klart att det ska finnas en trafikskola i Järvsö, säger hon och fortsätter:

– Jag är ganska orädd av mig så jag bara kastade mig ut, säger Annika som parallellt med att ta hand om familjens yngsta medlem gjort mer pappersarbete än någonsin i sitt liv.

  Jag har fått några funderingar om ”hur kan ni ha en trafikskola i Järvsö när det inte ens finns en rondell?”, och självklart gör vi alla sånna körningar i Ljusdal. Det är även där eleven ska köra upp, så vi måste vara där och snurra ändå, förklarar Annika och berättar att trafikskolelärarna har möjlighet att hämta upp eleverna utanför exempelvis skolan i Färila eller Ljusdal om det skulle behövas.

– Sen går det också buss som stannar precis här utanför, säger Annika som hoppas att det likväl ska komma Järvsöbor som Delsbo- och Ljusdalsbor till trafikskolan.

På trafikskolan är de tre trafiklärare och en av dem är Annikas pappa Christer Smideblad som tidigare drev en trafikskola i Vallentuna.

– Det är tack vare att min pappa är utbildningsledare här som jag har möjlighet att driva det, säger Annika som själv håller sig till att undervisa i skoter- och terränghjulingsutbildningarna samt handledarutbildningar och riskettan.

Annika vänder sig om och kikar ut genom fönstret där en av bilarna rullar iväg på lektion.

– Det pirrar faktiskt lite i magen när man ser det där. Det är stort, det är första eleven, säger hon och konstaterar att när den personer klarar körkortet då ska hon slå på stort.

Att Annika är en person med driv och full av idéer går det inte att ta miste på. Knappt har första eleven rullat ut från parkeringen innan hon berättar om framtidsplanerna. Planen är bland annat att vid årskiftet börja med tung trafik.

– Jag måste bara se till att få det här att rulla först, skrattar hon och fortsätter berätta:

– Sen har jag en tanke om att ha intensivkurser för ensamstående där det ingår barnpassning under dagarna när de kör och eftersom min svägerska har en hörselskada vill jag ordna intensivkurser för personer som har det. Så vi är absolut inte fyrkantiga här, snarare tvärt om. #

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö