Under 21 veckor skapade han 21 nya låtar. Möt Tobias Westling, Edsbymusikern som bröt sig loss från skrivkramp, självkritik och självjämmer.

Mitt i pandemin bestämde sig musikern och kuratorn Tobias Westling för att utmana sig själv. Det var under våren 2020, efter en lång period av skrivkramp och ”hälsingskt självjämmer”, som han fick idén att försöka skriva en ny låt i veckan. Han skulle dessutom framföra sin musik live på Facebook varje fredag. Ett evenemang som tillfredställde den kulturtörstande publiken men ofta innebar nervositet och ångest för artisten.

– Det var på sätt och vis hemskt, ett slags självplågeri varje helg, haha. Men samtidigt lustfyllt och väldigt roligt, säger Tobias.  

Projektet resulterade i 21 nya låtar och lika många livespelningar, och Tobias lärde sig att våga släppa kontrollen.

– Det var nyttigt för mig att tvingas göra snabba, aktiva val. Att inte låta självkritik komma i vägen utan istället lita på känslan och processen. Jag är nog mindre ängslig som musiker nu.

Fem av låtarna valdes senare ut för att arrangeras, repas och spelas in i Daniel Lindbloms studio i Bollnäs. Sedan i november finns de utgivna på Spotify under samlingsnamnet ”Vattenspegel”. Tobias Westling beskriver musiken som betraktelser i vardagen, kritiska mot ojämlikhet. Spåret ”Bättre längre fram” handlar om coronavirusets tunga restriktioner och titeln är lånad från ett vardagsuttryck signerat Tobias framlidne far – riksspelmannen Hugo Westling. 

I bandet ingår sex musiker från Bollnästrakten. De gavs fria händer att tolka materialet och en nöjd Tobias Westling hoppas på fler samarbeten.

– Min egen 50-årsfest blev inställd men jag hoppas få fira i vår, och då vore det roligt att kunna uppträda med hela bandet, säger han.

18-årige sonen Olle går sista året på estetiska programmet och bidrar med både gitarr och sång. Att få spela med Olle är något som gör Tobias stolt och de har i ett par års tid uppträtt tillsammans. Olle stod bredvid under flera av de 21 livespelningarna hemma i vardagsrummet, och  duon har hunnit agera förband till både Kristofer Åström och Christian Kjellvander på den intima skogsscenen ”Röstbo Live”.

– Ja det är ju rätt snabbt jobbat det också, säger Tobias Westling och ler.

Lyssna!

Du hittar Tobias Westlings nya musik på Spotify.

Text & Foto: Johanna Syrén
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2021-12

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö