Nu i januari släpptes boken ”Till männen som köpte min kropp”.
Louise Amcoff, Gnarp, började prostituera sig när hon var 14 år, och i boken berättar hon sin historia.

Tove Sahlin från Hudiksvall har skrivit boken om Louise Amcoff och hennes resa, och om männen som utnyttjat henne. De kom i kontakt med varandra när Tove höll på med en journalistisk granskning av sexhandeln i Hälsingland, för Helahälsingland.
Tove hade lagt ut en annons på internet om att hon var prostituerad och sålde sex, som en del i granskningen. ­Louise visste inte att det var just Tove som skrivit annonsen, men hon blev orolig.
– Jag tänkte först och främst att den här kvinnan förstår ju ingenting. På riktigt. Men jag blev också orolig och ville varna henne: ”Håll inte till i Hälsingland, det är jättefarligt!”, berättar Louise.
När sen tidningsartikeln kom ut så byttes oron ut mot ilska.
– Jag blev så jäkla förbannad och jätteprovocerad, så jag ringde upp Tove och tänkte skälla ut henne, men så möttes jag av världens trevligaste kvinnoröst som sa: ”Men kan du inte komma och berätta för mig då?”.

Louise och Tove träffades och i ett första skede ledde det till en anonymiserad artikel i slutet av granskningen.
– Men Louises historia är så extremt stark och viktig. Den fastnade hos mig, och kanske ett och ett halvt år senare frågade jag Louise om jag fick berätta hennes historia, säger Tove.
I ungefär två och ett halvt år jobbade de sedan med boken. Ibland intensivt, ibland i ett lugnare tempo. Sakta men säkert växte berättelsen fram. Om hur Louise, en helt vanlig tonåring, började använda prostitution som ett självskadebeteende.
Prostitutionen blev en konsekvens av en våldtäkt som hon utsattes för när hon var 13 år. När en man sedan försökte övertala Louise att sälja sex när hon var 14 år kände hon att kroppen redan var så äcklig, vidrig och fel att det inte spelade någon roll.
– Ibland var det en slags bearbetning av trauman jag gått igenom, ibland bara för att jag kände att jag inte var värd någonting. Jag kände mig smutsig och äcklig, och så kom det män som sa att jag inte alls var det. De ville till och med betala för mig. Jag kände mig inte äcklig längre och det kändes som att jag hade kontroll över situationen, berättar Louise.
I dag har hon lämnat den världen bakom sig. Sedan slutet av 2017 har hon föreläst om sin resa, och nu har alltså boken ”Till männen som köpte min kropp” kommit ut.
– Anledningen till att jag lät Tove skriva den här boken är för att många tror nog inte att sådant här förekommer i Hälsingland. Jag gick på Bromangymnasiet under den här tiden och när jag hade håltimmar, och på lunchrasterna, gick jag och sålde sex. Lärarna märkte ingenting, det gick dem helt förbi. Det fanns inte i deras värld att en av deras elever gick och blev våldtagen på lunchen, säger Louise och fortsätter:
– Om jag kunde göra det utan att någon märkte det, då är det fler som kan det – och gör det. Kan jag bara förhindra att en enda tonåring prostituerar sig så är det värt varenda våldtäkt jag varit med om.

En annan anledning till att Louise ville att boken skulle skrivas, var att hon ville säga någonting till männen som utnyttjat henne.
– Jag ville berätta för dem hur mycket jag hatade mig själv efter det här, och hur mycket jag hatade dem.
Att det blev en bok tycker de båda känns skönt. De beskriver det som ett tryggt forum där berättaren faktiskt får tala till punkt.
– Som journalist har jag många gånger känt en frustration kring att man aldrig får utrymme att berätta allt. Utrymmet är så begränsat. Med Louise berättelse var det verkligen så, det räckte inte med en artikel. Berättelsen är så viktig, säger Tove.
I boken är Louise inte anonymiserad. Det är hennes berättelse rakt igenom, även om hon så klart tycker att det känns lite läskigt.
– Att vara med i en tidningsartikel är en sak, att trycka en bok en helt annan. Men det här är någonting jag behöver göra, säger hon. Och det känns bra.
Tove har ungefär samma känslor inför boksläppet, men av andra orsaker.
– Det är roligt och läskigt. För mig ligger nog oron mycket i att jag verkligen vill att den ska tas emot på rätt sätt, beröra och skapa debatt. Jag kan ha lite ångest över om det finns några stavfel och det vore jobbigt om det kom fram att folk inte tycker att den är välskriven eller så.

Ett stort kvitto på att boken är bra, det fick de ändå när de skickade in den till olika förlag. Under en torsdag och fredag skickades den till ett gäng olika förlag. De hade ställt in sig på en lång väntan på svar.
– Men det första svaret kom redan på måndagen och sen trillade det in fler och fler under den veckan, berättar Tove.
Det blev huggsexa om boken.
– Jag har inte förstått det här än, vi hade ju ställt in oss på att vi kanske skulle få trycka boken själva. Det här var vi inte beredda på! I stället för att de skulle intervjua oss om boken för att se om de ville ge ut den så började de pitcha sig själva, säger Louise.
I slutändan, efter hjälp från jurist på Författarförbundet och funderande fram och tillbaka landade de i Nordstedts.
– Det känns skönt att ha ett så pass stort och proffsigt förlag bakom sig, då kommer boken att hamna i rätt forum på en gång, säger Tove.
Boken gavs ut den 14 januari, och Louise har i samband med detta slutat att föreläsa.
– Tove är så jäkla bra på att skriva och formulera. Hon känner mig och hon har fått ner vartenda ord, varenda mening jag velat säga. Det finns i den här boken och nu har jag ingenting mer att berätta. #

Louise Amcoff
Ålder: 25 år.
Bor: Gnarp.
Familj: Son och så bor jag med bonusbarn och sambo.
Gör: Studerar till religions­lärare och jobbar extra på sjukhuset som undersköterska.
Aktuell med: Boken ”Till männen som köpte min kropp”.

Tove Sahlin
Ålder: 28 år.
Bor: Hudiksvall.
Familj: Sambon Erik och hunden Elsa.
Gör: Pluggar till kriminolog och författare.
Aktuell med: Boken ”Till männen som köpte min kropp”.

Text: Moa Åhs
Foto: Håkan Persson
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2021-01

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö