Göteborg Film Festival är Nordens största filmfestival och lockar årligen till 160 000 fysiska besök. I fjol under pandemin såldes 425 000 digitala festivalpass. Mellan den 28 januari och 6 februari i år visas här 200 filmer från 80 länder, och flera prestigefyllda priser delas ut.

FILMEN JOSEF TÄVLAR i årets upplaga av Startsladden – Sveriges främsta kortfilmstävling där åtta nominerade filmer tävlar om en prissumma på 350 000 kronor.
Josef har regisserats av Aman Niel, och i rollerna syns bland andra guldbaggenominerade Mustapha Aarab och Bollnäsbördiga Emma Bromée, känd från bland annat ”Nelly Rapp – Monsteragent ” och tv-serien ”Sommaren 85”. Filmens fotograf Lisabi Fridell föddes i Delsbo och vann 2020 en Guldbagge för bästa foto i den internationellt prisade filmen ”And Then We Danced ”.
Även producenten Svante Tidholm har stark koppling till Hälsingland. Han växte upp i Arbrå och delar i dag sin tid mellan Stockholm och huset utanför Järvsö. Svante gjorde 2010 dokumentären ”Som en Pascha ” och har tidigare arbetat på SVT.

Svante Tidholm

Ålder: 45 år.
Bor: Skarpnäck, Stockholm.
Familj: Sambo och tre tonårsdöttrar.
Yrke: Producent, filmskapare, projekt-ledare och journalist.
Fritidsintressen: Natur, politik och bus.
Favoritfilm: Jag tyckte väldigt mycket om familjefilmen Encanto.

Hej Svante! Hur blev du involverad i det här projektet?
– Min egen dokumentär  ”Som en Pascha ” (premiär 2010) handlade om män och sex och utspelade sig på Europas största bordell i Tyskland. I kölvattnet av den filmen halkade jag in på manlighet och har nu jobbat åtta år på organisationen Män. Men jag har haft en fot kvar i filmbranschen och bland annat projektlett filmsektionen på Way Out West och gjort Södra Sthlm Filmfest. Under åren har vi visat hundratals filmer och jag har rest mycket på filmfestivaler och träffat filmskapare. Jag har länge viljat jobba mer med film och under pandemin började jag tillsammans med min vän Aman Niel utveckla en idé för kortfilm. I våras fick vi äntligen finansieringen klar och vi spelade in i september.

Berätta lite om filmen Josef?
– Det är en kortfilm som handlar om manlighet och om de fantasier många killar bär på, men också om förvänt-ningarna som finns på män. Den hand-lar också om rasism. Det är en komplex historia som min vän Aman Niel fått till och det blev en fantastisk kortfilm. Vi lade mycket tid på att hitta rätt skådespelare. Jag känner mig sjukt stolt som producent och är orimligt spänd inför premiären i Göteborg. Det vore sjukt om filmen vann priset men jag är nöjd bara att filmen blev utvald, för det är inte lätt. Dessutom ska filmen visas på SVT senare vilket egentligen är det fetaste av allt. Kortfilmerna på SVT Play når miljoner tittare.

Du har länge varit engagerad i manlighets frågor. På vilket sätt?
– Ja, jag har under de senaste åren job-bat mycket med hur manlighet ser olika ut på olika platser. I arvsfondsprojektet Mannen Myten hade vi till exempel ett samarbete med natur bruks gymnasiet Nytorp i Arbrå. Det finns många stereotyper och nidbilder av män, men jag är intresserad av att förstå saker på djupet. Jag tror alla män vill göra sitt bästa, men det finns förväntningar och normer som gör det svårt för killar att vara sig själva. Ofta hänger det samman med identitet och andra saker, som rasism eller hur män i förorten eller på glesbygden anses vara mindre ”fina” än män i urbana medelklassmiljöer. Jag tror många män gör det man tror behövs för att passa in och tyvärr blir det ofta en hård taskig jargong där man för att få makt trycker ner varandra och andra – speciellt tjejer och kvinnor. Det är inte bra för någon att vi fortsätter låta män och killar funka dåligt.

Du utbildar dig just nu till intimitets­koordinator. Vad innebär det?
– Intimitetskoordinationer används i film- och tv-produktioner för att se till att ingen kommer till skada under inspelningen av intima scener. I film-branschen har det precis som i resten av samhället funnits stora problem med kvinnoförtryck och rasism. Det var ju där hela metoo-rörelsen föddes. Därför skapade man den här yrkesrollen, som stöttar regissören och skådespelarna i att skapa trovärdiga och trygga skildringar av närhet. Jag vet inte om, eller hur, jag kommer använda kunskapen men det berör mycket av det jag tycker är viktigt och därför går jag kursen.

2010 gjorde du dokumentären ”Som en Pascha ”. Tror du att du kommer regissera igen eller fokuserar du på rollen som producent framöver?
– Just nu vill jag producera. Jag går igång på att förverkliga konstnärliga visioner och i större projekt behöver man alltid vara många som arbetar tillsammans. Film och tv är så dyrt och stort, jag vill arbeta som kreativ producent och tänker att man gör konstnärliga val i allt.

Och vad händer framöver? Har du fler filmprojekt på gång?
– Jag har precis tagit tjänstledigt från mitt arbete med manlighet. Nu ska jag satsa på film ett år, så får vi se hur det går. Jag har flera filmprojekt i utveckling men inget jag kan prata om ännu. Däremot är jag extra glad i att jag samarbetar med guldbaggebelöna-de fotografen Lisabi Fridell, bosatt i Järvsö, i flera projekt! Jag har sedan 15 år tillbaka ett hus utanför Järvsö själv, och arbetar ofta därifrån. Jag drömmer så klart om att någon gång få göra film eller tv som utspelar sig i Sveriges vackraste landskap.

Filmen JOSEF visas på Göteborgs filmfestival den 30 januari och vinnaren av Startsladden utses samma datum. Varmt lycka till, önskar hela redaktio-nen på tidningen Hälsingland! #

Text & Foto: Johanna Syrén
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Södra 2022-01

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö