Malin Berghagen är tillbaka i Järvsö. Här tankar hon energi i naturen och har möjlighet att leva mer hållbart och miljövänligt.

Malin har tidigare drivit yogastudio i Stallet på Stenegård, och startade Mamita Stockholm tillsammans med vännen Cristina Tschärning. Men hon har länge drömt om en egen yogastudio, en yogastudio hemma, och hon har letat vart hon än befunnit sig. När gården i Vålsjö blev tillgänglig var det första hon tittade efter – en lada. Mycket riktigt, ladan fanns och drömmen har äntligen gått i uppfyllelse.

Nu när vintern knackar på dörren blir den dock lada igen och får husera utemöbler och annat som ska vila under de kalla månaderna.

I november förra året hyrde hon och sambon Martin Charlton gården i ­Vålsjö, som de nu i sommar fick chansen att köpa. Planen är att bo i Järvsö halvårsvis, och det var någonting som de började längta efter under pandemin.

– Under den tiden bodde vi i Järvsö under fem månader, och kände att det här med att bo på landet är någonting som vi föredrar. Vi mådde väldigt bra av det och drömmen om ett hus grodde i oss, säger Malin.

Här kan de tanka energi genom att nyttja naturens helande egenskaper, något de också vill inspirera andra till. Med pandemin kom ju insikten att det i många yrken faktiskt går att jobba hemifrån – och från annan plats.

– Har man möjlighet kanske man kan skaffa sig en stuga eller ett torp på landet för att komma bort från bruset i storstaden, säger Malin.

Hon kallar sig själv för yoga­inspiratör, eller bara inspiratör. En person sa till henne en gång att hon är en levnadskonstnär – vilket hon själv tycker passar rätt bra. Mycket av hennes yrkesroll går ut på att inspirera människor till att må bra, och till att bli den bästa versionen av sig själv. Det tror hon till mångt och mycket går ut på att leva mer i nuet.

– Har man dåligt tålamod och är vresig hanterar man kanske inte omgivningen på bästa sätt. Med hjälp av yoga, promenader i naturen eller egentligen vad som helst som kräver en närvaro i det du gör så kan du komma ner i varv, få mer energi och bli en bättre människa på köpet.

Malin tror att den allra största energiboven idag är sociala medier. Det här med att alltid vilja vara med, att jaga likes och att hela tiden ta in information utifrån.

– Det är viktigt att lägga ifrån sig mobilen emellanåt och koppla ner sig från sitt wifi, säger Malin och fortsätter:

– Jag har utbildat mig till jordnings-­guide, vilket betyder att man inspirerar till att gå barfota mer, vara utomhus och lägga ifrån sig mobilen och wifi under en stund varje dag. Det är inte alls så flummigt som det kanske låter. Kolla med vilken elektriker som helst med en multimeter. De kan mäta all ström som går genom kroppen när man är omringad av elektricitet. När man istället ställer sig med fötterna mot marken och jordar sig så sjunker multimetern till noll. #

Snoddas

Malins tips för energipåfyllnad

• Stäng av mobilen ibland och vila från sociala medier emellanåt.

• Yoga är mycket mer än bara stretching, det är meditation i rörelse, och det spelar egentligen ingen roll vilka rörelser du gör så länge du kan vara närvarande och stänga av de tusen tankar som snurrar genom huvudet. Inta en position, fäst blicken vid en punkt och fokusera på långa och lugna andetag. 

• Meditation är allt som gör att du inte tänker på en miljon saker samtidigt. Det kan vara en promenad i naturen, att påta i trädgården, att springa eller spela gitarr.

• Gå mer barfota. Kanalisera din inre Richard Gere i Pretty Woman när han mitt i New York tar av sig skorna och går barfota på en gräsmatta – fortfarande iklädd kostym.

Text: Eje Åhs Foto: P. W. Häger/Länsmuseet Gävleborg
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2023-08

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö