”Jag är ingen skogsmänniska” Så sa Cecilia Gustafsson, som äger och driver företaget Holistic Training i Järvsö. Men så hittade hon Shinrin Yoku och insåg direkt att det var hennes sätt att njuta av skogen.

– Begreppet kommer från Japan från början. Det var läkare på 1980-talet som började ordinera skogsbad som medicin vid stressrelaterade symtom. Man såg att immunförsvaret stärktes och blodtryck och puls sänktes, berättar Cecilia.

Studier har visat att trädens fytoncider, en gas som träden utsöndrar som en försvarsmekanism, höjer immunförsvaret hos oss människor.

– Men sen handlar det så mycket om attityden i det hela. Vi människor behöver lite mer förundran i våra liv. Det ger själen näring. Att sakta ner lite och ta in det skogen har att erbjuda, mönster, harmoniska toner, linjer, former.

För någon som aldrig hört talas om Shinrin Yoku, eller skogsbad som det också kallas, vill Cecilia beskriva förfarandet så här:

– Närma dig naturen med lite långsamhet. Sakta in, känn ödmjukhet och gör dig mottaglig. Låt sinnena bli berörda och vakna, ett efter ett. Låt synen få se långt bort och nära och analysera inte det du ser, bara ta in det. Njut av solstrålarna som letar sig in genom lövverk. Se mönster som du inte sett förut.

Sen följer hörsel, luktsinne och känsel.

– När jag leder grupper i Shinrin Yoku brukar vi också sitta stilla i meditation i 20 minuter och höra hur de olika ljuden tar vid. Det är väldigt vilsamt, så prova det. Ta på träd, känn texturerna och bli medveten om vinden mot ansiktet. Smula sönder löv och ta till dig doften.

Cecilia menar att det är när man går via sinnena på det här sättet som man blir ordentligt grundad i kroppen i stället för att befinna sig så mycket i tanken.

– Det är lite som att gå från att vara en huvudfoting till att ha känselspröt. Närvaro. Allt är som det är.

Själv har Cecilia alltid varit mer av en kustmänniska och har aldrig riktigt känt dragningen till skogen. Faktum är att hon är lite skogsrädd, något som roar hennes nära och kära. Hon vill påpeka att skogsbad inte bara är till för den inbitne skogsfantasten, och att skogen egentligen kan vara din trädgård, eller en mindre skog i närhet till civilisation.

– När jag håller i Shinrin Yoku för grupper så brukar vi hålla till vid Badtjärn i Järvsö. Jag gör det lättillgängligt, och det behöver inte vara långt bort, långt in i skogen. Man ska inte göra det så komplicerat för sig. Om du lätt blir generad av att folk ser dig blunda
och luta dig mot träd, så absolut, hitta en plats där du får vara ifred. Överlag en plats där du känner dig trygg.

Hon tror att skogsbad är någonting som de flesta av oss skulle må bra av.

– Jag brukar säga att vi är stimulerade mentalt, våra magar är mätta och kroppen får nog sitt hos många, men själen kan vara lite hungrig. Ett skogsbad kan bli en motvikt till det digitala som vi är i så mycket.

Cecilia har verkligen fastnat för Shinrin Yoku och får även höra av sina deltagare att de bli väldigt lugna och just förundrade efter ett skogsbad.

– Många tycker ändå att de har varit mycket i skog och mark, men att sätta sig ner eller lägga sig över mossa eller sten, det är inte så vanligt. Att man vågar tystna och bara låta allt vara stilla.

Förutom skogsbad, som egentligen är en väldigt liten del av det Cecilia gör inom sitt företag Holistic Training, så undervisar hon inom yoga av olika slag samt olika träningsformer. Bland annat sådana som hon utvecklat själv eller i samarbete med andra. Soma Move® är ett sådant exempel. Mestadels sker verksamheten på eventbasis eller genom resor och online.

– Och så har jag bland annat helgretreats i Järvsö på somrarna. Då kommer folk från hela Sverige.

Tillsammans med sambon Peppe Lindholm designar och säljer hon också kläder under varumärket Holistic Wear.

Hela människan. Det är det som är viktigt för Cecilia, som började med grupp­träning en gång i tiden.

– Ja, ren och rak gruppträning. Inte
några skogsbad direkt, haha! Inte ens yoga.
Men jag har alltid varit intresserad av att göra saker som påverkar hela människan, inte bara ren kondition eller fysisk tonus. Det har utvecklats och blivit min nisch
som jag har fördjupat mig i och rört mig mycket i. #

Cecilia Gustafsson

Ålder: 49 år.
Bor i: Järvsö
Familj: Sambon Peppe Lindholm och de två barnen Ziggy, 17 år, och Zoe, 13 år.
Gör: Äger och driver företaget Holistic Training.

Text: Moa Åhs
Foto: Johan Cajdert

Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2020-04

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö