På en gård i Enånger bor Emil Andersson tillsammans med mamma, storasyster och bonuspappa Gustav. Med sin livliga fantasi och kunskap om allt från hur man dirigerar arbete till hur man kör traktor som en karl sprider Emil glädje till människor över hela Sverige.

”RÖJGEN KOMMER Å hämter släpvagna med sin jobbil. Ja, med morfar. Kan han ta hem den till dig?” dirigerar Emil i en video publicerad på mamma Sofies instagram, @sofiieanderssoons. Redan tidigt visste Emil Andersson hur ett åkeri skulle skötas och videoklippet gick viralt. Sedan dess har många runt om i Sverige dragit på mungiporna när de fått ta del av Emils enorma fantasi där han dirigerar allt från hur släpvagnen ska hämtas och lämnas, konstaterar att det är ”snusfredag” och arbetar på i traktorn. Mamma Sofie såg inte succén komma utan delade som vanligt med sig av klipp på sina barn till vänner på sociala medier.

– Det började med det där klippet med släpvagnen och sen började det delas och blev större och större, säger Sofie som efter det märkte att det dundrade in följare till hennes Instagram­konto. 

– Jag fortsatte bara som jag alltid har gjort, det är ingen större förändring för oss med att filma, eller i vardagen, och ingen­ting som är tidskrävande, för det är något vi gör ändå.

TIDNINGEN #HÄLSINGLAND HÄLSAR på familjen hemma i Enånger och Emil banar väg mot garaget på gården och pekar ut spåren i snön där han kört med sin traktor – lill-traktorn. Fordonsintresset är stort hos Emil. Får han välja läses gärna ­olika fordonsmagasin eller reklamblad för till exempel snöskotrar som godnattsaga. 

Vilket är ditt favoritfordon?

– Lill-traktorn, den här och Ferguson, säger Emil och pekar på familjens traktor.

Ferguson är den stora förebilden och kompanjonen morfar Olas traktor. Tillsammans arbetar de på med allt från att mata djuren till att jaga hare. 

Vad är det bästa med morfar?

– Att arbeta, svarar Emil.

OCH EMIL FÅR följa med på det mesta som behöver fixas på gården, både hemma och hos morfar.

– Det är skitkul att ha barnbarnen med, säger morfar Ola som hade fått sällskap av Emil både på harjakten och när de körde ris några dagar innan vi besökte dem.

– De tror att han har lärt sig mycket tok av morfar, men det är fel, säger Ola men möts av protester från mormor Monika.

– Jag har aldrig varit med om Emils fantasi och det är liksom verklighet, han sätter ihop det han ser och snappar upp vad alla gör, säga Monika.

Kanske är det just den livliga och samtidigt verklighets­trogna fantasin som får folk att vilja se mer av Emils upptåg och kanske spelar även det grova Enångersmålet in i bilden. Det tror i alla fall mamma Sofie som inte riktigt greppat hur stor klippen med Emil blivit.

– I somras när vi var ute på stan i Hudik och vi gick förbi Möljen ropade jättemånga ”Tjena Emil!”, men vi har nog inte riktigt förstått det mer än så, säger Sofie och berättar att Emil får mycket brev och att hon får många meddelanden från folk som berättar att Emil är deras ljuspunkt på dagen. Men var­dagen för familjen Andersson fortsätter precis lika som innan alla visste vem Emil var. #

Emil Andersson

Ålder: 4 år.
Bor: Enånger.
Gör: Aspirerande åkare, snickare, elektriker, maskinförare m. m.
Familj: Mamma Sofie, storasyster Tilde, bonuspappa Gustav och pappa Fredrik.

Text & foto: Alicia Mårtensson
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2022-02

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö