Ena dagen springer hon ikapp med vännerna i B-hallen, och den andra vinner hon guld i en internationell stortävling. Idrott är det bästa Jessica vet, och så har det alltid varit. Tidningen #Hälsingland följde med till en av veckans många sport­aktiviteter.

Jessica Holmberg studerar på idrottsprogrammet i Bollnäs. Hennes mål är att bli innebandymålvakt på heltid. För ett par veckor sedan vann hon guld med sitt innebandylag under Special Olympics i Östersund – en internationell tävling som lockade 450 deltagare från hela världen. Det var en otrolig upplevelse, tycker Jessica, som är glad att parasport växer i media och att hemstaden Söderhamn satsar på fler aktiviteter för personer med funktionsvariationer.

– Sport har alltid fått mig att må så bra. Det är glädje för mig.

Jessica nöjer sig inte med de träningar som står på skol­schemat. Måndagskvällar spelar hon fotboll, och varje söndag finns hon på plats i B-hallen i Söderhamn för att delta i ”Idrott för alla”. Initiativtagare och ledare för eventet är Victoria Karlsson, anställd av assistentbolaget Kavon Care. Satsningen är kostnadsfri för deltagarna, välkomnar både barn och vuxna och görs i samarbete med Söderhamns kommun, Parasport Gävleborg, Svenska Downföreningen, Söderhamns Handikappidrottsklubb och RF SISU.  

Här testar Jessica tillsammans med nyfunna vänner sporter som basket, gå-fotboll och racerunning. Kvällens tema är bordtennis – något Jessica spelat många gånger tidigare. För fyraårige Melker Jonsson däremot, är det premiär. Linda Söderlund håller i ett racket för första gången på många år, berättar hon. Först vill hon ge upp och hellre spela basket, men en halvtimme senare slår hon bollar med förtjusning och vill inte sluta. Söndagsträffarna avslutas alltid med hembakat fikabröd och en gemensam pratstund.

– Vi lyssnar på varandra och jag försöker skapa vad deltagarna saknar. Just nu ägnar vi oss åt kroppen och rörelser, men framöver testar vi kanske bild eller bakning istället, säger leda­ren Victoria Karlsson.

Men för Jessica Holmberg, guldmedaljören som siktar på en proffskarriär som innebandymålvakt, står ännu mer idrott på önskelistan. #

Jessica Holmberg

Ålder: 17 år.
Ort: Söderhamn.
Passion: Idrott.
Mål: Att bli proffs.

Text & Foto: Johanna Syrén
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Södra 2020-02

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö