Jenny Nordlund visste att hon ville arbeta med människor. Men på vilket sätt, det skulle hon bli varse först när hon provat på det i praktiken. 

Att hon ville jobba med omvårdnad, det var Jenny Nordlund från Edsbyn ganska övertygad om redan i unga år. När det var dags att välja gymnasieprogram föll valet på barn- och fritidsprogrammet, med siktet inställt på att arbeta på dagis.

Men det är inte alltid verkligheten överträffar dikten. När praktiken kom och Jenny väl fick sätta sin fot på ett dagis, insåg hon snabbt att det där med att arbeta med barn inte var något för henne. Istället för att hoppa av programmet lyckades hon inför nästa praktikperiod knipa en plats bland personer med betydligt högre medelålder – på ett äldreboende i Edsbyn.

– Då kände jag: ”men varför har jag inte gjort det här tidigare?!”

Jenny utbildade sig till undersköterska, och när det började klia i fingrarna efter att fortbilda sig ytterligare fanns ingen större längtan efter att lämna branschen – tvärtom. Efter två år på Yrkeshögskolan i Skövde kan hon nu titulera sig äldrespecialiserad undersköterska.

Utbildningen är framtagen i nära samarbete med arbetslivet och riktar sig till den som vill vara med och utveckla framtidens äldreomsorg. Med kurser som välfärdsteknologi och kvalitetsarbete har Jenny fått upp ögonen för vilka möjligheter som finns inom äldrevård.

– Det var de kurser jag trodde skulle vara tråkiga som var absolut roligast! Vi har verkligen fått fördjupa oss, vilket var vad jag var ute efter. Samtidigt tror jag aldrig att man blir fullärd, utan man lär sig något nytt hela tiden, säger Jenny, som har fått en förnyad respekt för undersköterskeyrket.

– Jag har alltid varit stolt över yrket, men nu är jag ännu mer stolt och uppskattar det på ett annat sätt.

I framtiden hoppas hon på en större efterfrågan på den här typen av specialistkompetens, och att det leder till höjd status för undersköterskor.

– För mig handlar det om att hjälpa och skapa en meningsfull vardag. Att få hjälpa, och ge dem en fin stund i livet. Det finns många förutfattade meningar om äldreomsorgen, men det är ett jätteroligt och givande arbete. Jag är så glad att jag valde det här yrket en gång i tiden och tycker att fler ska ge det en chans, säger Jenny. #

Jenny Nordlund

Ålder: 36 år.
Bor: Edsbyn.
Familj: Gift med Johan.
Gör: Undersköterska.
På fritiden: Då är jag ute med husvagnen så mycket jag kan.

Text: Lovisa Spaude Foto: Maria G Nilsson

Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2021-11

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö