En söndag i månaden lever Hudiksvalls centrum upp lite extra. Flera butiker i galleriorna har öppet och attraktiva aktiviteter så som torghandel ska locka folk till att stötta den lokala handeln. – Jag behöver bara gå till mig själv, söndagar är en av de få dagar jag faktiskt har tid att handla, säger Emil Strandell, centrumledare på Gallerian Fyren och Guldsmeden i Hudiksvall.

Gallerian Fyren i Hudiksvall har hållit söndags­öppet i ungefär tre år vid det här laget. Nu har ett antal butiker i Guldsmeden hakat på.

– Sen hade vi ett gäng butiker utanför galleriorna som brukade ha öppet en onsdagskväll i veckan och då de gjorde det för tillgängligheten så frågade vi om det inte skulle vara möjligt att hålla öppet en söndag i stället, berättar Emil Strandell.

Varje löningssöndag är centrum alltså lite extra öppet, och man har också satsat på olika aktiviteter för att locka folk och för att lära dem att det faktiskt är öppet.

– Vi har haft hoppborg, lekvagn, vi har samarbetat med Hudikkalaset, och så har det varit torghandel, berättar Emil.

Jättelyckat med torghandel

Hoppborgar och liknande är kanske ingenting som är möjligt att satsa på varje gång, men torghandeln däremot, den tror Emil på.

– Det blev jättelyckat, och verkligen någonting att bygga vidare på.

Det är Hudik City som har dragit igång torghandeln med lokala producenter. De kontaktade Johanna Hildingsson, Forsa Gårdsmejeri, som är administratör för den lokala Reko-gruppen.

– De frågade om vi inte kunde hitta på någonting tillsammans. Självklart, tyckte jag, säger Johanna.

Åtta stycken lokala producenter nappade, och enligt Johanna fungerar torghandeln som ett väldigt bra komplement till Reko-ringen.

– För då finns vi på plats en hel dag och folk behöver inte kunna passa en viss tid,
säger hon och fortsätter:

– Det blev en riktig succé första gången och nu kör vi igen i oktober. Vi märker verkligen att kunderna älskar det här med närheten till producenten. Att de kan fråga var mjölken kommer från, fråga varför jag gör det jag gör, och samtidigt kan vi få folk att bli medvetna om varför det är så viktigt att handla i säsong.

Söndagsöppet som gäller

Tillbaka till söndagsöppet, så är det något av en het potatis bland handlare, men Emil tror att det är en ödesfråga för den lokala handeln.

– Förr tvingades folk till 45 minuters shopping efter jobbet, men i dag kan man handla på nätet. Det gäller att stå där när folk är villiga och faktiskt har tid att handla. Söndagar är dessutom den enda tillväxt­dagen som finns inom handeln. Vill man
behålla eller öka omsättningen, då är det söndagsöppet som gäller.

Tillsammans med Ann-Sofie Lundvall från Hudik Citys styrelse tog han ett varv på stan under den första söndagen med torghandel.

– De flesta handlare var överens om att det var en av de bättre söndagarna på länge, säger Emil.

Smaka på

Lördagen den 26 oktober är det för första gången dags för evenemanget ”Smaka på” i Hudiksvall. Tolv restauranger kommer finnas representerade i Guldsmeden och Fyren för att erbjuda smakprover till besökare.

Smakproverna uppskattas till ungefär en fjärdedels portion, och kommer att kunna köpas genom kuponger.

– Vi kommer att ha en beredskap på 2 500 smakprover, vilket jag hoppas ska räcka, säger Emil Strandell, galleria­samordnare i Hudiksvall.

– Det är helt nytt, och det känns lite nervöst, men vi tror att det kommer att bli en rolig tillställning för hela familjen, och är man inte vrålhungrig så kommer man nog att kunna äta sig mätt på tre smakprover, fortsätter han.

Söndagsöppet med torg­handel i Hudiksvall
Nästa datum: 27 oktober.

Text: Moa Åhs Foto: Philippe Rendu
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland 2019-10

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö