Hållbarhet är målet för Bitte Käller och
Johan Rytters på Matverkstaden Järvsö. På gården i Nor säljer de både grönsaker och delar med sig av sin kunskap kring odling och hållbarhet.

– Våran affärsidé är att skapa en mötesplats där människor kan komma och lära sig om odling, matlagning, kretslopp och hållbarhet på olika sätt, säger Bitte Käller.

I NOR BOR Bitte Käller och Johan Rytters tillsammans med sina barn, fyra katter, höns, bin och får. Hos dem slår hjärtat extra starkt för hållbarhet och på gården ordnar de allt från kurser till att sälja grönsaker, honung och mathantverk de själva förädlat av det de odlar på gården. Till sommaren kommer de även ha café på lördagar.

– Vi har våra fötter ner i den här omställningstanken och det kan låta väldigt poppigt och peppigt just nu eftersom det är så otroligt mycket på tapeten, men för oss har det alltid varit det, säger Bitte.

Bitte har en bakgrund som kock och lärare, men studerar nu odling, ekopedagogik och mathantverk på heltid. Johan är även han lärare och studerar skogsträdgårdsodling. Det är med andra ord ett fullspäckat schema för familjen.

– Ibland så har man kanske känt sig lite smått ifrågasatt att man inte sitter och tittar så mycket på bonde söker fru eller liknande program, utan man är ute och gör saker istället. Eller att man kanske inte är så himla hipp och köper den senaste telefonen, utan den man har håller och är jättebra. Men så plötsligt är man mitt uppe i sörjan och folk tycker att ”men gud var roligt” och så är man kanske en inspiratör istället och det tycker vi är jätteroligt, säger Bitte.

I OCH MED att barnen blev äldre började Bitte och Johan utveckla gården mer och mer.

– Sen dök det upp folk som ville köpa grönsaker eller honung och så upptäckte vi att vi hade stått och pratat med flera kunder om kompost, bokashi eller hur vi bygger våra odlingsbäddar hur mycket som helst. En halvtimma dit och en halvtimma hit, säger Bitte.

– Så vi upptäckte plötsligt att det här är folk intresserade av och vi tänkte att vi kanske borde göra någonting åt det och kom fram till att vi ville bygga en kunskapsplattform här på gården och det är det vi gör nu, förklarar Bitte.

– Våran affärsidé är att skapa en mötesplats där människor kan komma och lära sig om odling, matlagning, kretslopp och hållbarhet på olika sätt.

NÄR DE STARTADE var det knappt så att de hann ställa ut skylten vid vägen som berättade att det såldes grönsaker på gården innan besökare började trilla in. 

– Vi håller på att bygga upp det här och försöker skapa en verksamhet som kan stå både hållbart, socialt och ekonomiskt, säger Johan och fortsätter:

– För hållbarhet har väldigt många olika perspektiv och att hitta rätt i det, det är också en utmaning för det vet man inte heller ifrån början, så därför tar vi lite olika vägar. Vi jobbar för att uppnå en hållbar självförsörjning. Där kan två ton purjolök inte vara en väg att gå då all kraft och energi isåfall går till det, och det ger inte heller allt vi behöver. Vi har inte ens den lämpliga ytan. Vi vill vara en förebild, kunskapsplattform och mötesplats där människor kan lära sig, inspireras och utbyta erfarenheter. Vi odlar därför för vårt självhushåll, plus extra, och säljer av vårt överskott. Utöver de plant och grönsaker vi säljer finns också ägg, honung och en hel del mathantverk att köpa och inspireras av, säger Johan.

I vår och sommar väntar flera kurser på gården. Närmast i tid är en kurs i kompostering och en i bokashi.

– Vi kommer att ha en jättekul ny grej i sommar som är en blomsterworkshop tillsammans med Studio Grön. Så nu håller vi på att anlägga rabatter så att man kan komma hit och lära sig lite om slow flower. Alltså att man tar av det som finns och inte binder buketter av ranunkel som kommer någonstans långt bort ifrån, säger Bitte. #

Text: Alicia Mårtensson Foto: Håkan Persson
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2022-04

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö