I oktober utsågs Isabella Westergren från Bollnäs till Årets konditor 2019. För tidningen #Hälsingland berättar hon om både tårar och framgångar. – Jag lever min dröm, säger 28-åriga Bella.

I byn Freluga utanför Bollnäs duggar snöflingorna täta. Isabella ”Bella” Westergren öppnar dörren och välkomnar med ett stort leende. 

Bella är bosatt i Gustavsberg i Stockholm men besöker ofta barndomsbyn. Kärleken till Hälsingland är fortfarande stor och det var med inspiration från barndomens trädgårdar och skogsgläntor hon tog hem den ärofyllda titeln Årets konditor.

Vi slår oss ned vid köksbordet. Bella berättar att det var just här hon lärde sig att baka en gång i tiden. 

– Jag var besatt av bakning som liten flicka. Mamma fick stoppa mig ibland eftersom vi inte hann äta upp bakverken och frysen blev överfull. 

Ville bli kock 

Bella, som alltid varit intresserad av bakning och matlagning, hade under gymnasietiden siktet inställt på att bli kock. Men under en praktikperiod på Restaurangakademin kom hon i kontakt med en konditor som föreläste om sitt yrke. 

– Va? tänkte jag. Kan man jobba som konditor? Det är ju det jag ska göra. 

Efter tre år på Hotell- och restaurang­programmet i Bollnäs hittade Bella en ettårig vidareutbildning i Stockholm. Men eftersom det var en så kallad yrkesvuxutbildning behövde ansökan gå via hemkommunen. Bella var ivrig och förväntansfull när hon bokade tid för möte, men lämnade kommunhuset gråtandes. Studievägledaren hade avslagit hennes ansökan med motiveringen att yrket som konditor är lågavlönat och ger ryggont.

– Det är väl inte meningen att en person i den rollen ska krossa ungdomars drömmar? Men jag gav mig inte utan skrev ett långt brev istället. 

Bellas ansökan beviljades till slut och utbildningen ledde till jobb på Moderna Museet och hantverksbageriet Gateau. Sedan följde ett år på Yrkeshögskolan i Kristianstad. 

– Där fick jag nörda ner mig ordentligt i hantverket och kemin kring bakning och lärde mig att skulptera i choklad och socker. 

I utbildningen ingick en praktikperiod på svenskägda Fika i New York där Bella arbetade sida vid sida med konditorn Håkan Mårtensson.

– Han är min stora idol så det var verkligen speciellt och lärorikt. 

Imponerade på juryn

2014 gick flyttlasset till Gotland för jobb på ett bageri och ett år senare anställdes Bella på Chokladfabriken i Stockholm. Samtidigt fick hon en elevplats i konditorlandslaget.

Våren 2019 hade Bella klättrat ytterligare på karriärsstegen och handplockats som konditor till femstjärniga hotellet At Six. Med stor erfarenhet och gott självförtroende kände hon sig äntligen redo att ansöka till tävlingen Årets Konditor. Med smaker av Hälsingland blev Bella uttagen som en av fem finalister och hon ägnade varje ledig stund under våren och sommaren åt förberedelser. Hon hade tidigare deltagit i tävlingen som assistent och visste hur viktigt det var att kunna sina recept och att hålla tidsschemat.

I oktober hölls tävlingen och Bella imponerade på juryn och publiken med desserten ”Skogsglänta” och tårtan ”Sommarvind”. Men hon trodde aldrig att hon skulle vinna tävlingen. 

– Nej gud nej! Min dröm var bara att få delta och att klara den fysiska och psykiska pressen. Vinst vågade jag inte ens hoppas på. 

Men det var Bella som ropades ut som segrare av tävlingen – ett ögonblick hon knappt minns på grund av chocken. 

– Det är tur att det finns bevarat på film haha. Men jag minns att jag grät. Att hela familjen och alla vänner på läktaren grät. 

Vill inte bli känd 

Dygnet som följde beskrivs av Bella som ”galet!” Ett tiotal intervjuer, radio, podd och medverkan i tv-programmet ”Efter fem” på TV4. Morgonen därpå bjöd hon programledarna på desserter i samma kanals ”Nyhetsmorgon” och telefonen ringde oavbrutet.

– Jag har aldrig viljat bli känd utan trivs bra med vardagen och fasta rutiner. Men jag måste erkänna att det var rätt roligt med tv, så man vet aldrig vad som händer. 

Bella har sedan vinsten tackat ja till några roliga uppdrag men tackat nej till jobberbjudanden.

– Jag har ju redan ett drömjobb så varför byta? 

Lever du din dröm?

– Ja jag gör nog det. Jag drömde om att bli restaurangkonditor och det blev jag. Sen drömde jag om att få vara med i Årets konditor och det var jag. Det har varit både svettigt och slitigt att nå hit, men jag skulle lätt göra om det. 

Finns det plats för nya drömmar? 

– Jag kanske startar eget. Eller så tar jag ett steg tillbaka och landar i allt för att veta exakt vad jag vill med framtiden.

Tack för pratstunden, Bella, och grattis! En sista fråga bara: Vilken sötsak äter du helst?

– Choklad och praliner. Jag är faktiskt inte så förtjust i annat godis, bakverk eller desserter. 

Isabella Westergren

Ålder: 28.
Ort: Gustavsberg, Stockholm.
Uppväxt: I Freluga utanför Bollnäs.
Familj: Sambon Gustav.
Yrke: Konditor på At six.
Aktuell: Årets konditor.
Förebild: Farmor, för hennes passion för bakning.

Text: Johanna Syrén Foto: Lajan Westergren
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Södra 2019-12

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö