”Det handlar
om närvaro”

Sara Åhnstrand och Mari Roos träffades under en utbildning i ledarskap och bestämde sig för att slå sina kloka ihop. Tillsammans har de skapat konceptet ”skogskonferens” där konferensrummet får flytta ut i naturen, och riktar sig till grupper som vill utveckla sitt ledarskap och sin samarbetsförmåga.

När jag svänger upp på gårdsplanen i Söderala står två glada tjejer och väntar. De frågar om jag är varmt klädd, eftersom de gjort en plan för dagens möte. Vi ska ta oss till hagen där de förberett fika och en eldplats. Sara och jag traskar iväg medan Mari hämtar Polar och Jolle, hästarna som ska hänga med oss idag. Halvvägs in i hagen kommer de springandes, till­synes väldigt glada över att få komma ut. Vi slår oss ned kring elden som Mari vant tänder. Kaffe serveras ur en termos och jag får en rejäl bulle medan hästarna mumsar på lite hö intill.
Mari och Sara träffades i samband med en utbildning i utvecklande ­ledarskap. De hamnade i samma grupp tillsammans med två andra och de fyra ­bestämde sig för att träffas ute på gården hos Mari, så att hon kunde få visa vad hon egentligen gör i sin häst­understödda verksamhet.
– Mari försökte förklara vad hon höll på med om dagarna, men jag tyckte det var väldigt luddigt och tänkte “vad pratar hon om, vadå mindfulness med häst”, säger Sara.

Sara har tjugo år inom bank i ryggen och bedriver idag verksamhet i organisationsutveckling riktat mot småföretagare. Hon har heller ingen större erfarenhet av hästar – så de har minst sagt olika bakgrunder. Men under träffen hos Mari insåg Sara att det kanske inte var så luddigt trots allt. De fick göra en teambuildingövning som Mari satt ihop.
– Det var då jag kände att det här kan vi ju koppla ihop direkt med utbildningen, säger Sara.

Hästar är väldigt lyhörda djur. De uppmärksammar oss på vem vi är, vårt beteende och att vara närvarande i nuet. Det uppstår ett utbyte och ett samspel när man tar in hästarna i dynamiken. På det sättet blir det tydligt vilka roller och egenskaper gruppen har, vilket häst­arna hjälper till att belysa.
– Hästar lever i en icke hierarkisk flock där var och ens styrkor och förmågor är av lika värde. De är bytesdjur och flocken har bäst chans till överlevnad när alla individer använder sin fulla kapacitet vid rätt tidpunkt, förklara Mari och fortsätter:
– Kortfattat så är det anledningen till varför hästarna är bra på att hjälpa oss i vår utveckling, förutsatt att man tillåter hästarna att uttrycka sig fritt.

Det hela känns väldigt logiskt när de berättar och det känns som en kanonidé för att hjälpa grupper att utveckla sin samarbetsförmåga. Man behöver inte vara en ”hästmänniska” för att delta i och få ut något av upp­levelsen. Jag frågar om Saras inställning till hästar ändrats i och med samarbetet med Mari:
– På riktigt så vet jag inte om den har det. Det är just de här hästarna jag är bekväm med. Det är ju stora djur och jag har fortfarande sjuk respekt för dem också.
– Det som ändrats däremot, det är just det här med flockbeteendet, att det handlar om individer och att de är olika precis som vi människor är olika, och vi agerar olika i olika ­situationer. Hela den insikten.

Beroende på vad ­gruppen önskar att utveckla och stärka, ­anpassas upplägget och innehållet för dagen. Fokus är på att vistas utomhus. Att äta ute, umgås ute och att göra en aktivitet med hästarna ute. Men syftet är att man ska få med sig någon insikt från upplevelsen.
– Man får mycket insikter om sig själv. Hästarna pratar ju inte direkt med ord, utan man får utmana sig i att visa ledarskap på andra sätt. Det är viktigt för ledarskapet i stort, säger Sara.
– De ser ju bortom kostymer och roller, så någonstans blir vi alla lika inför mötet med hästarna, tillägger Mari.

Oavsett vad gruppen behöver jobba med, om det är visionen eller konkreta actions inför nästkommande år, så utformar de dagen mot bakgrund av ledarskaps­modellen de lärt sig. Det ska vara roligt och inte fokus på att prestera! Alla övningar kräver ett visst mått av ­kreativitet och problemlösning.
Det finns också möjlighet att övernatta efter skogskonferensen i granngården som har ett bed and breakfast.
– Har man frågor är det bara att höra av sig, och tillsammans kan vi göra ett skräddarsytt upplägg, ­sam­tidigt som vi vill att de som ­kommer ska släppa förväntningar och vara öppna för vad som kan ske. #

Mari Roos
Ålder: 50 år.
Bor: i Söderala.
Familj: Två utflugna döttrar, 21 år och 23 år, hästarna och katterna.
Gör: ”Hästunderstödda aktiviteter kallar jag det, vilket innebär en massa olika saker.”

Sara Åhnstrand
Ålder: 44 år.
Bor: Söderhamn.
Familj: Man och två barn, 10 år och 13 år.
Gör: Organisationsutveckling mot småföretagare. ”Jag vill hjälpa dem att bli mer lönsamma på sikt för att i sin tur kunna ge tillbaka till samhället i form av praktikplatser, sommarjobb eller sponsring.”

Text & foto: Helene Östlund
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2023-11

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö