16 år och siktar redan på paralympics. Arvid Skoglund från Hudiksvall har blivit uttagen till Sveriges Paralympiska Kommittés elitidrottsskola – en skola för idrottare som bedöms vara paralympier inom några år. – Det är väldigt spännande och mycket som händer på samma gång nu, säger Arvid.

Vi pratas vid över telefon. Arvid befinner sig i Östersund där han precis har börjat första året på skidgymnasiet. Säsongen står för dörren, och Arvid har en bra känsla i kroppen.

– Vi var i Norge på träningsläger för några veckor sedan och nu ska vi dit igen i helgen. Träningen har känts bra, det går bra helt enkelt, säger han.

Att ha blivit uttagen som en av 20 para­sportare till elitidrottsskolan är också väldigt nytt. Men vad innebär det?

– Vi är parasportare inom både sommar- och vinteridrotten som får hjälp och coachning med bland annat mediaträning och kostlära. Allt utom själva träningen egentligen.

I och med uttagningen till elitidrotts­skolan bedöms Arvid ha vad som krävs för att bli para­lympier, och det är också hans mål. Beijing 2022.

– Det känns som att det är möjligt, men det är en bit kvar. Än så länge har jag inte poängen för att kvala in, men jag hoppas kunna punkta ner mig den här säsongen och vara redo för Beijing när det är dags, säger Arvid.

Men först är det den stundande säsongen som gäller. Förra året debuterade Arvid i Europacupen i Klövsjö. I år kör han både Europa- och världscuptävlingar.

– Det känns väldigt spännande, jag har inte varit på så många sådana tävlingar.

Inför säsongen är Arvid rankad 35:e bästa stående åkare inom storslalom och 36:e bästa inom slalom. Det är han nöjd med, men tror på en förbättring.

– Jag tycker att det är jätteroligt, och är förvånad över hur snabbt jag har kunnat klättra i rankingen, men jag tror att jag kan klättra mer den här säsongen.

Du är en av två stående åkare som kör världs­cupen i år, varför tror du att det blev just du?

– Jag har nog fighting spirit och älskar min sport.

Det han älskar mest är slalom.

– Ja, det är nog känslan när man får till flytet i banan som är det bästa.

Arvid var bara sex år när han började åka skidor utför och minns att han tyckte att det var roligt och gjorde det mest på skoj. Tills han kom upp i tonåren.

– Då fick jag reda på att det fanns parasport-tävlingar som jag kunde åka på. Det kändes ju jätteroligt att det fanns, säger Arvid och fortsätter:

– Och jag tycker om snö och vinter, att vara ute.

Arvid Skoglund

Ålder: 16 år.
Gör: Skidgymnasiet i Öster­sund.
Bor: Östersund, men kommer från Hudiksvall.
Favoritgren inom alpinsporten: Slalom. När man får till flytet, tacklar käpparna, känslan man får av det.

Text: Moa Åhs Foto: Sveriges Paralympiska Kommitté 
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland 2019-10

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö