Familjeägda Jolo vill vara mer än bara en skogsvårdsfirma. Genom att visa upp sin vardag hoppas de kunna förändra synen på vad det innebär att arbeta i skogen.

Skogsvårdsfirman Jolo ligger inte på latsidan när det kommer till sociala medier. På Facebooksidan med samma namn duggar uppdateringarna tätt och #stoltaskogsvårdare är en hashtag som går varm.

– Vi vill inspirera människor och höja statusen på röjaryrket, säger Helen Löfgren som driver firman tillsammans med ­maken Lars-Göran Löfgren. Den här dagen är ”Lövet”, som han också kallas, ute på ett skogsprojekt på annan ort.

Helen ler när hon pratar om honom. Tillsammans har de blivit ett starkt team i företaget. Hon med sin administrativa ådra, han med sin gedigna kunskap om skogen – och passion för densamma.

– Han har alltid varit väldigt stolt över att jobba i skogen, berättar hon.

Därför var det med förvåning hon upptäckte att yrket inte har någon vidare hög status. Det var åtminstone den slutsats hon drog när de efter företagets uppstart skulle söka medarbetare och insåg att det var lättare sagt än gjort.

– Det gick upp för mig att röjaryrket har en ganska dålig klang. Där och då bestämde jag mig för att göra det jag kan för att höja statusen på yrket, säger Helen.

Genom att dela med sig av bilder och sina tankar kring skog på sociala medier vill de bjuda in människor till sin vardag och bryta ner de fördomar som finns om skogsarbete. 

En del i förändringsarbetet menar Helen ligger i vårt språkbruk. Hon är kritisk till hur man använder ord som ”skövla” när det handlar om en planerad avverkning för skogsägare eller till exempel utveckling av ett samhällsområde. Och hon bytte snabbt ut ordet ”röjare” mot ”skogsvårdare” i jobbannonserna.

– Ord är kraftfulla. Vi behöver tänka på hur vi använder dem, säger hon.

En annan viktig del för att nå förändring är utbildning, och sedan några år håller ­Helen och ”Lövet” certifierade utbildningar i motor- och röjsågskörkort via Säker Skog. De har också en kurs i Natur- och kulturhänsyn via SYN, och anordnar med jämna mellanrum inspirationsdagar och motorsågsmingel.

– Det gäller att förändra i det lilla, säger Helen. #

Helen Löfgren

Ålder: ”Den gyllene åldern”.
Bor: Vallsta.
Familj: Gift med Lars-Göran ”Lövet” Löfgren, tre utflugna barn.
Gör: ”Sprider skoglig stolthet”.

Text & Foto: Lovisa Spaude
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Södra 2021-04

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö