Tio ton sport- och friluftsprylar. Så mycket samlar ­Fritidsbanken i ­Bollnäs in varje år. Men vad händer med de saker som inte går att låna ut? – Vi drömmer om en upcycling­verkstad, berättar verksamhets­ledare Björn Lans.

Fritidsbanken i Bollnäs drivs av Föreningsalliansen Bollnäs sedan november 2018. Under det första hela året de haft öppet lånade de ut mångdubbelt mot vad de hade trott och siktat mot. Sedan dess har det bara fortsatt växa.

– I fjol hade vi 44 500 utlån. Vi har haft en raketkurva som visar att behovet är stort!, säger Björn Lans.

Föreningsalliansen som står bakom utlåningen i Fritidsbanken är en paraplyorganisation som verkar för att stärka civilsamhället och föreningslivet i kommunen genom många olika projekt. Man har sju anställda, och förutom det kommunbidrag som går till Fritidsbanken, så finansieras verksamheten av sökta projektmedel.

Bland annat driver Förenings­alliansen projektet Steget(t) som riktar sig till personer som står utanför arbetsmarknaden och har försörjningsstöd genom socialtjänsten. De som får möjlighet att vara med i Steget får jobba med olika arbetsuppgifter inom Fritidsbanken, och får en arbetsför­mågebedömning efter fem månader.

– Syftet är att stärka dessa personer och hjälpa dem vidare till studier eller jobb, och en viktig del är att ge de ett bättre underlag till beslut om rätt ersättning, säger Björn.

En av uppgifterna är att ta hand om utrustning som kommer till Fritidsbanken, och detta görs utefter olika steg beroende på skick. Den första nivån är saker som kan gå direkt till utlån efter att ha dammats av, märkts upp och registrerats i systemet. Den andra nivån handlar om att ge prylar lite kärlek, så som att slipa ett par skridskor. Steg tre är att lappa och laga sådant som är trasigt men går att rädda. Steg fyra är upcycling och är det som kommer innan återvinning.

Just upcycling är någonting man verkligen gillar på Fritidsbanken i Bollnäs, och det finns stora planer och drömmar på den fronten.

– Det gör ont i oss att lämna saker till deponi, säger Björn och fortsätter:

– Mycket av det som inte längre kan tjäna det syfte de tillverkades för har fortfarande ett stort materialvärde.

I framtiden vill han se en upcyclingverkstad som kan ge sönder­älskade prylar nytt liv, pingisracket av uttjänt snowboard, plockepinn av skidstavar. You name it. Just nu har de bland annat ett samarbete med den lokale konstnären och uppfinnarjocken Alfons Olsson. Han har bland annat gjort en soffa av gamla skidor, och en tavla som båda finns på Scandic i ­Bollnäs. En av hans skidbänkar står också på Intersport i staden.

– Jag har alltid hållit på, säger Alfons, som har en verkstad hemma i familjens källare.

Han målar, ritar, bygger, svarvar. Ja, säg vad han inte gör! När jag besöker honom tillsammans med Björn får jag se den senaste uppfinningen han har byggt. En ångkok.

– Jag har alltid velat testa att böja trä, men då behövs det blötas och värmas, så då behövde jag en ångkok, säger han och visar sin kreation.

Den är byggd av ett avloppsrör, en vattenkokare, en gammal plastkruka och lite trärester från verkstaden. Helt i linje med Fritidsbankens tänk.

– Vår ekonomi och jorden mår bra av ett cirkulärt tänk, säger Björn och fortsätter:

– Det finns ett stort värde i det material vi får in, och jag tror bara att vi har skrapat på ytan av all sport- och friluftsutrustning som finns i folks källare och garage och som inte används. Om folk visste att vi gärna tar emot det… Vårt mål är att så lite som möjligt ska gå till återvinning och deponi. #

Björn Lans

  • Ålder: 50 år.
  • Bor: Bollnäs, Björktjära.
  • Familj: Fru, tre barn och tre hundar, kombi…
  • Gör: Har en bakgrund som elitidrottare och sjukgymnast, är i dag samhällsbyggare och verksamhetsledare på Föreningsalliansen Bollnäs som bland annat driver Fritidsbanken i Bollnäs.

Text & foto: M Åhs
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Södra 2023-03

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö