å JBP Hotell i Järvsö städar man med vatten. Bara vatten alltså. Fast ett speciellt vatten. Det kallas ozonvatten och ersätter alla de olika rengöringsmedel som annars skulle ha använts. – Det började med att vi pratade om plast, alla plastbehållare som rengörings­medlen kommer i. Och vem tar kostnaden för det vi släpper ut i naturen?, säger Anne Tessmann, Järvsö Resort Service, som sköter städningen på JBP Hotell.

I samband med bygget av JBP Hotell tog man beslutet att använda ozonvatten vid städning av hotellet.

– Det var Anne (Tessmann) som började prata om det, och vi kände att kan vi klara oss utan rengöringsmedel så är ju det toppen, säger Lars Ek Lööv, delägare av JBP Hotell.

Hon hade hört att man hos grannen Bergshotellet använde någonting som kallas
ultrarent vatten, och att det skulle fungera. Ozonvatten är snäppet upp. ”Ultrarent vatten 2.0”, som Mats Johansson på OrboTech beskriver det. Det är de som levererat systemet till JBP Hotell.

– Ozonvattnet är till skillnad från det ultra­rena vattnet desinficerande och tar bort både mögelsporer och bakterier, berättar Mats.

Reaktiv gas som bildas vid åska

Ozon är en av våra så kallade växthusgaser och molekylen består av tre syreatomer, att jämföra med det syre vi andas som innehåller två. Ozon är en väldigt reaktiv molekyl, och bildas vid åska.

– Efter ett åskoväder kan man känna att luften blir lite lättare, och det luktar nästan lite sjukhus. Det är ozonet, säger Mats.

OrboTech jobbar med en leverantör som heter Tersano, vars produkt skapar ozon på konstgjord väg, och binder den till kranvatten som filtrerats genom ett speciellt filter. För användaren är det bara att vrida på vattnet, slå på ”åskmaskinen” och sen kommer ozon­vattnet ut från ett munstycke kopplad till applikationen.

– Det luktar näst intill inget, smakar inget och är fullständigt ofarligt för oss, säger Mats och tillägger:

– Det reaktiva ozonet är ”hungrigt” och söker sig till smuts, fett och olja och neutraliserar rummet både rent estetiskt, men också odörmässigt.

Kejsarens nya kläder

Att det varken luktar eller ser annorlunda ut än vanligt vatten gör att det är lätt att ifrågasätta det vid första anblicken.

– Är det lite som kejsarens nya kläder?

Det ser ju ut som vanligt vatten, är det inte bara rent hittepå?, tänkte Anne innan hon provat att städa med ozonvatten.

– Men det fungerar verkligen, det blir både rent och glansigt, säger hon.

Madeleine Gustafsson är anställd på Järvsö Resort Service.

– Det är underbart. Man behöver aldrig fundera, det är samma produkt till allt så det är bara att städa. Det är väldigt effektivt och får bort det mesta, säger hon.

Rutinerna kring ozonvattnet på JBP Hotell ser lite annorlunda ut jämfört med mer traditionell städning. Bättre, rent ergonomiskt.

– Jag fyller en skurhink och sprayflaskor med ozon-vatten. Skurhinken till golven, och sprayflaskorna till allt annat, handfat, toaletter, duschväggar. Till skillnad från såpa, som vi använder hos våra andra kunder, så behöver vi inte byta vatten lika ofta. Det går åt stora mängder vatten att skura med såpa, och det blir tungt att släpa runt på.

Ozonvatten på bageri

Hon hoppas på framtida lösningar som gör det möjligt att använda ozonvatten hos samtliga kunder, men som det ser ut i dag fungerar det bäst på större anläggningar så som JBP Hotell.

– En början är att lagra upp med sprayflaskor att använda till toaletterna åtminstone, så att vi slipper WC-rent, säger Anne och fortsätter:

– Redan i dag får vi ta med oss vatten från JBP Hotell för att använda vid städningen av ett lokalt bageri. De är jättenöjda. Eftersom ozonvatten inte har någon smak, så riskerar man inte att få med sig eventuell smak in i brödet, berättar Anne.

Stora turismpriset

Järvsö Bergcykelpark har nominerats till Stora turismpriset 2019. ”Stora turismpriset delas ut till aktörer som på ett nytänkande och innovativt sätt bidragit till utvecklingen av besöks­näringen”.
En aktör per region nomineras, en vinner. Priset delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, och prispengen på 100 000 kronor ska användas för kunskapsfrämjande insatser.

–Fantastiskt, det är ju turismens nobel­pris. Och så vitt jag vet är det ingen Järvsö­bo som vunnit nobelpriset än så länge. Det vore en stor ära och vi är otroligt tacksamma för att vara nominerade i det här sammanhanget, säger Frasse Fransson, delägare i Järvsö Bergcykelpark.

Text & Foto: Moa Åhs
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland 2019-10

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö