I augusti är det äntligen dags. Föreningen Orbadens vänner bjuder in till efterlängtad spelmansstämma i sällskap av grammis­nominerade musiker.

– Hela bygden ska leva, och det känns otroligt roligt att få skapa detta, säger ­projektledaren Britta Hans-Ers.

EN MAT- OCH folkfest. Gramminsnominerade musiker. Logdans och spontana buskspel. Kulningskurs, fiolkurs, låtkurs och brodyrskola. Konserter på stränder, logar och från kyrkbåtar. Och så ett spelmanslag med 60 musiker under ledning av riksspelmannen Görgen Antonsson. 

Den nya spelmansstämman i Orbaden 3-4 augusti blir storslagen, men också personlig med vikt på värdeord som kvalitet och delaktighet. 

Initiativtagare och ägare är föreningen Orbadens vänner och projektledare är Britta Hans-Ers. Projektgruppen består också av Gun Hedlund, Lasse Feltblad, Staffan Michelsson, Helene Åkerström Hartman och Staffan Jonsson. Tillsammans hoppas de kunna skapa något unikt för just Orbaden, bland annat med betoning på lokala Arbrå- och Vallstalåtar.

– Orbadenstämman ska vara inkluderande. Du ska trivas lika bra oavsett om du är en spelman, turist eller bybo som kanske besöker en stämma för första gången, säger projektledaren Britta Hans-Ers.

BASEN BLIR INOM folkmusik där alla instrument är välkomna. Samarbetspartners är bland andra Kulturenheten, studieförbundet Bilda, Arbrå Hemslöjdsförening och Vallsta IF som kommer ställa upp med volontärer. Några av mötesplatserna som ska knyta ihop stämman är Gästgivars, Orbaden Spa & Resort och Vovven och jag.  

– Hela bygden ska leva, och det känns otroligt roligt att få skapa detta tillsammans med den här gruppen, säger Britta Hans-Ers. #

Spelmansstämmor i Hälsingland

På en spelmansstämma träffas spelmän, dansare och folkmusikintresserade för att spela, dansa och ta del av scenprogram och buskspel – ett improviserat samspel mellan spelmän.

Hälsinglands första spelmansstämma arrangerades av professor Natan Söderblom i Hassela 1907. Året därpå arrangerade han stämman tillsammans med konstnären Anders Zorn, en hembygdsvän som hade tagit initiativ till en spelmansstämma på Gesundaberget i Dalarna redan 1906. 

Södra Hälsinglands första stämma hölls sommaren 1909 på Långnäsområdet i Bollnäs. 

Till spelmansstämmorna i Hälsingland hör idag Bjuråker, Delsbo, Hassela och Orbaden.

Text & foto: Johanna Syrén
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Södra 2022-04

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö