I slutet av februari gjorde han en av de största fastighetsaffärerna i Hudiksvalls historia. Tillsammans med delägarna ProNordic utvecklar han nu en helt ny stadsdel med ett unikt läge precis vid havet i Hudiksvall. Möt Jon Lars­gården, byggkillen från Hudiksvall, som blev en av stadens största fastighet­sägare.

Det är en solig vårdag när vi ses på Jon Lars­gårdens kontor i Hudiksvall. Tre veckor har gått sedan fastighets­affären med KB Håsta­holmen blev offentlig. 

Hur känns det nu när affären är i hamn?

– Tack, jättebra. Det har varit ett intensivt år med många möten och diskussioner. Nu känns det skönt att kunna blicka framåt. Intresset för Västra Hamnen är stort. En affär är redan klar, det är HSB som kommer att bygga 100 bostads­rätter på området. Dessutom är flera andra spännande intressenter på gång. Jag är också väldigt glad för den fina respons vi fått – både från branschen, våra lokalpolitiker och invånarna i Hudiksvall. 

För de som inte vet, vad är Västra Hamnen?

– De fastigheter vi köpt består av 250 000 kvadratmeter exploateringsbar mark, 700 000 kvadratmeter hav och cirka 30 000 kvadratmeter redan förvaltade lokaler. På om­rådet som vi kallar Västra Hamnen planerar vi för bostäder, vårdboenden, trygghetsboenden, kontor, butiker, serviceinrättningar, skolor, sportanläggningar och grönområden. Dessutom finns möjlighet att skapa en modern hamnmiljö med restauranger, husbåtar, bryggor, båtplatser, kulturevenemang och fina promenadstråk. Fullt utbyggt finns potential för 2 500 lägenheter på området, men i ett första skede satsar vi på 1 200 bostäder och 1 000 nya arbetsplatser. Många tror att vi själva ska bygga alla fastigheter men det stämmer inte, vi bereder möjlighet för andra entreprenörer och byggherrar att bygga. Planerad byggstart är 2021.

Hur kommer det sig att du gör den här satsningen i Hudiksvall?

– Jag har bott i Hudiksvall större delen av mitt liv och trivs väldigt bra här. Här finns en fantastisk potential, både i bygden och i människorna som bor här. Det liv vi lever här är det många andra som drömmer om. Trenden just nu är att människor lämnar storstaden för att flytta till en mindre stad. De främsta skälen är höga levnadskostnader, trängsel, långa pendlingstider och känslan av otrygghet. Man drömmer om en enklare tillvaro med tid över till det viktiga i livet, mer utrymme, frisk luft och högre livskvalitet. Det kan vi skapa här och det ska vi också göra. 

Hur kom det sig att du hamnade i fastighetsbranschen?

– Det var verkligen inte självklart. Ingen i min familj har ägt fastigheter eller varit företagare.  Mamma har jobbat inom sjukvården i hela sitt liv och precis gått i pension och pappa har jobbat på Iggesunds Bruk tills för bara några år sedan. Nu jobbar han halvtid hos mig som vaktmästare. Jag var rätt osäker som grabb och hade svårt att hitta min plats i tillvaron. Tyckte inte att jag var bra på någonting. Efter bygg- och anläggnings­linjen på gymnasiet fick jag jobb som snickare. Efter några år flyttade jag till Stockholm och gick en yrkesteknisk utbildning på KTH. Därefter blev jag erbjuden jobb som byggservicechef på NCC i Hudiksvall och flyttade hem igen. Efter bara något år skulle enheten jag ansvarade för läggas ner men jag lyckades övertala ledningen att sälja den till mig. Det blev startskottet för Hälsingebygg som jag sedan drev mellan 2000 och 2012. När jag sålde företaget till PEAB 2009 var vi 50 man och omsatte 110 miljoner. Det var roliga men tuffa år med enormt mycket arbete. Efter åren på Hälsinge­bygg behövde jag en paus och förändring i livet. Några år tidigare hade jag börjat intressera mig för fastigheter och nu tog det intresset fart på allvar. Jag byggde några kommersiella kåkar med hyresgäster som Ahlsell, Byggmax och Selga. Idag, åtta år senare,  förvaltar jag 50 000 kvadrat­meter fastigheter och har 350 hyresgäster i Hudiksvall. Jag äger dessutom attraktiv mark och driver mångmiljonsprojekt i flera andra städer. Det har gått bra och jag är väldigt stolt över att jag lyckats bygga upp detta själv från grunden. 

Vad är det som driver dig?

– Efter snart 25 år i bygg- och fastighetsbranschen tycker jag fortfarande att det är roligt att gå till jobbet varje dag. Så länge jag trivs kommer drivkraften på köpet. Den dagen jag inte tycker det är roligt längre, hittar jag på något annat. 

Vad händer i vår?

– Just nu är fokus Västra Hamnen. Vi träffar både de befintliga hyresgästerna på området och de intressenter som hör av sig. Vi ska också fortsätta med detaljplanen över området. Dessutom ska vi fortsätter utveckla projektet i Sundsvall och bygga klart två LSS-boenden i Bollnäs. Det är fullt upp! 

Och om 5 år?

– Då jobbar vi fortfarande med Västra Hamnen. Tills dess har vi kommit väldigt långt tror jag. Det ska bli en otroligt spännande resa! Känner jag mig själv rätt har jag säkert ett eller flera andra projekt på gång också. #

Jon Larsgården

Yrke: Fastighetsentreprenör.
Ålder: 43 år.
Familj: Fru Elin och två döttrar.
Bor: Hudiksvall.
Intressen: Familjen, resor, padel, utförsåkning.

Text: Åsa Askne
Foto: Emil Gustafson

Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2020-04

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö