Det började som en sidoverksamhet hos hund­dagiset. Efter en internutbildning med influenser från Stockholm förändrades allt. Nu klipper My Österman hundar på heltid.

Att kliva in på Mys hundsalong är i mångt och mycket som att kliva in i vilken frisörsalong som helst. På väggen hänger saxar och trimmers i olika storlekar och utföranden, och längst in hörnet står en hårfön som minner om en klassisk torkhuv från svunna tider. På bänken står olika doft- och glanssprayer uppradade och i rummets strålkastarljus – ja, där sitter dagens kund och väntar tålmodigt på sin behandling.
My drar borsten genom hunden Stellas lockar. Hon tillhör rasen Lagotto romagnolon, vars päls kräver sin beskärda del av omvårdnad.
– Förr var det framförallt av praktiska skäl man klippte hundar, men på senare tid har det här med fina frisyrer fått ett allt större fokus. Folk är måna om att det ska vara både praktiskt och snyggt, säger My Österman.
I sex år har hon arbetat på Annettes hunddagis i Bollnäs, där klippning och trim varit en del av verksamheten. Men sedan några månader tillbaka håller hon uteslutande till i ett av rummen; den salong som numera bär hennes namn.
– Från början klippte vi främst dagishundarna, men när det sedan började höra av sig folk utifrån förstod vi att det här är något att satsa på, berättar My Österman.

Hon har alltid tyckt att det varit roligt med hundklippning, men det var först när hunddagiset bjöd in Petra (”kändishundfrisören”) Jongen från Epic dog i Stockholm för en heldags­utbildning, som intresset tog fart på riktigt.
– Hon introducerade mig till en helt ny värld inom hundklippning. Efter det började jag klippa mer och insåg att det här verkligen var något jag ville göra. Det blev lite av en nystart för oss alla.
Stella står alldeles stilla med halvslutna ögon på det upphöjda bordet.
– Nämen, håller du på att somna? Det är ett gott tecken, när de kan vara så pass avslappnade, förklarar My Österman.

Som ett led i att utveckla frisörverksamheten håller hon just nu på att utbilda sig till certifierad hundfrisör, och just att få hunden att känna sig trygg är en nog så viktig del av yrket.
– Hunden får inte gå härifrån och tycka att det har varit en jobbig upplevelse. Inom branschen pratar man mycket om det här med Fear free, att man inte ska göra något som hunden inte vill, utan försöka tillgodose hundens behov så mycket som det går.
Hon fortsätter:
– Det innebär att man ibland behöver backa, vänta lite, försöka igen, ge beröm, försöka en gång till och så vidare. Det här arbetssättet tar så klart mycket längre tid, men det är det värt.
Stella är färdigfriserad. Innan hon får springa ut och överösa matte Sofia Brolin Svensson med blöta hundpussar, knäpper My av lite bilder till salongens sociala mediekanaler. De lägger hon mycket tid på, inte minst för att kunna nischa sig och nå ut med sitt moderna tänk kring hundklippning.
– Det har verkligen gått hem. Jag är fullbokad hela månaden ut, ända in på mars. Det ringer hela tiden, jag förstår inte hur det kan finnas så mycket hundar, säger hon och tillägger:
– Det är häftigt hur livet kan ta sådana vändningar. För ett år sedan hade jag aldrig kunnat tro att jag skulle jobba heltid som hundfrisör. Men sedan förändrades allt, och tack och lov för det, för det känns verkligen superbra! #

My Österman
Ålder: 24 år.
Bor: Bollnäs.
Familj: Sambo, dottern Malva, 2 år, och en rottweiler (”jag har ingen riktig klipphund själv”).
Gör: Studerar till hundfrisör och har en egen salong på Anettes hunddagis.


Text & Foto: Lovisa Spaude
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Södra 2021-02

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö