Att hitta koncentrationen för att sätta den mitt i prick, det är en konst som skyttarna i Forsa SkF kan hantera. I september drar säsongen för luftgevärsskytte igång och när vi besöker dem är det ett litet gäng som tar sig ett litet smakprov på inomhussäsongen.

Det är i början av september och föreningen är mitt i omställningen att flytta verksamheten från utomhusbanorna där de skjuter korthål, 50 och 300 meter, in i lokalerna där de skjuter med luftgevär. Några skyttar har samlats denna kvällen för att få sig ett litet smakprov innan säsongen drar igång på riktigt.

I de något anonyma lokalerna på bottenvåningen av en förskola i Forsa gömmer sig Forsa Skfs moderna skytteshallar. Två hallar med banor om fem och ett fik där skyttarna kan umgås i väntan på sin tur att skjuta. Måltavlorna är digitaliserade och skyttarna får upp resultatet på en skärm intill sig.

Skyttarna som är på plats denna kväll är taggade inför att säsongen drar igång på riktigt i mitten av september.

– Det är en billig sport att hålla på med, det enda som kostar är egentligen bara medlemsavgiften sen har vi allt man behöver här, säger Per-Åke Svensson, ledare i Forsa SkF, och fortsätter:

– Sen är det perfekt så att man kan ta med sig föräldrarna eller mor- och farföräldrarna och skjuta också.

Att hålla på med skytte tränar upp koncentrationsförmågan förklarar ledarna på plats.

– Sen är det en till största delen individuell sport så man kan komma när man själv tycker att det passar, säger Per-Åke Svensson och berättar att vanligtvis har de öppet mellan 18:00-20:00 måndagar och tisdagar. 

– Det går såklart bara att komma och prova på några gånger först innan man bestämmer sig om man vill vara med i föreningen.

I skyttet har både killar och tjejer lika förutsättningar, men när det kommer till ålder brukar de yngre ha en snabbare inlärnings­kurva och skjuter snabbt bättre än föräldrarna.

– Vi brukar säga att vi har ungdomar mellan 5–105 år, skrattar Per-Åke.

För många andra föreningar var pandemin en utmanande tid, så även för Forsa Skf. Eftersom de är lite trångbodda i sina lokaler höll de under pandemins första år verksamheten stängd, året därpå vågade de öppna upp för redan invigda och de som hittade dit ryktesvägen. Men det är först nu de kan köra igång på riktigt igen.

– Vanligtvis har vi brukat gå ut i skolor och berätta om vår verksamhet, men det har vi fått ha ett uppehåll med tills nu, berättar Per-Åke.

– Vi hoppas få upp deltagarantalet till åtminstone samma som det var innan corona. Under corona kunde vi ligga på 20-25 skyttar en bra vecka, men innan corona kunde vi ha mellan 50-60 skyttar här, berättar Per-Åke.

Och nog har de duktiga skyttar i Forsa Skf. Innan tidningen #Hälsingland lämnar lokalen får vi prova skjuta några skott. Prestationen är inte fy skam, men om man jämför med de andra skyttarna i rummet som sätter flera om inte alla av sina skott i mitten varje gång är vi rätt chanslösa. #

Forsa SKF

Gör: Skytteklubb.
Var: Forsa.
Öppettider: Måndagar och ­tisdagar klockan 18:00-20:00.
Medlemsavgift: 150 kronor för en person eller 300 för hela familjen.

Text & foto: Alicia Mårtensson
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2022-09

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö