När äldsta sonen fyllde 15 år och önskade sig en mountainbike väcktes intresset för att cykla igen och sen dess cyklar Mikael Fredholm året runt, flera timmar i veckan.

Intresset för cykling började för Mikael Fredholm redan i unga år. Då åkte han runt i Hälsingland och deltog i flera motions­tävlingar, bland annat Gryckensvängen som går i Delsbo. Men som för många andra så blev det lugnt under några år när familjelivet tog över. Tills den dag då äldsta sonen fyllde 15 år.

Intresset för cykling började för Mikael Fredholm redan i unga år. Då åkte han runt i Hälsingland och deltog i flera motions­tävlingar, bland annat Gryckensvängen som går i Delsbo. Men som för många andra så blev det lugnt under några år när familjelivet tog över. Tills den dag då äldsta sonen fyllde 15 år.

Till Mikaels förvåning ville sonen hellre ha en mountainbike istället för en moped i 15-årspresent. Med den började cyklingen för sonen och ett skjutsande runt på träningar för Mikael. Det blev mycket väntan och istället för att stå där och titta på bestämde han sig för att köpa en egen cykel och snart var han själv igång med tävlingar igen.

Cyklar sex-sju timmar i veckan

Numera tävlar han inte längre utan cyklar mer för ”husbehov” som han kallar det. Hans motto är ”inte utan min cykel” och självklart är cykeln med honom, även när han ligger ute på jobb i veckorna. 

Han försöker lägga upp sin träning och komma ut mellan sex–sju timmar i veckan, sommartid blir det oftast mer. Han cyklar året runt och är det inte utomhus så kan det lika väl bli inomhus då han kopplar upp sig på Zwift, en cykeltrainer som kopplas till datorn. Med Zwift kopplar han upp sig med sönerna var de än befinner sig och tillsammans väljer de bana att köra.

– Min fru skickar ut mig och säger att jag inte får komma tillbaka på en timme för jag mår inte bra om jag inte får träna, säger Mikael.

Att cykla ute är ändå bäst

Ute letar han efter utmaningar i skogen, hittar en rolig stig, gärna med stenar, och beger sig upp på berget. Uppför, ett riktig motlut, är det bästa som finns menar han. Det händer att stigar han gett sig ut på tar slut som den där gången då den slutade vid en myr. Att ta sig samma väg tillbaka är inget som lockar så då bär han cykeln en bit och fortsätter där det är möjligt. 

– Bästa träningen är när man kan vara ute och kommer hem och ligger och självdör en kvart på köksgolvet, säger Mikael.

Mikaels första tips till dig som vill börja cykla är att hitta en cykel som fungerar för dig så att du kan komma igång. Den behöver inte vara så dyr utan välj gärna begagnad. När du väl har en cykel är det bara att leta upp stigar. Leta upp en cykelklubb och hitta andra att cykla tillsammans med.

– Man ska ha roligt när man är ute och cyklar och då spelar det ingen roll vilken cykel du har, bara det är kul.

Cross country-tips
Skästrabergsleden i Järvsö är en nybörjarled som fungerar även för den mer rutinerade cyklisten. Leden är elva kilometer lång och går på både grusväg, smala stigar och nybyggd maskingrävd led.

MIKAEL FREDHOLM
Familj: Fru Susanne, två söner och en dotter som inte bor hemma längre.
Bor: Järvsö
Uppvuxen: Ljusdal
Yrke: Arbetsledare på Sidskogen
Intressen: Cykla och åka skidor
Kuriosa: Han har, efter att delvis ha burit upp sin cykel, cyklat på glaciären på Helagsfjället. Satsar på att göra klassikern nästa år.

Text: Anna Hellqvist Foto: Håkan Persson
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland 2019-05

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö