Efter ett iskallt kilt-dop i Dellen bildades vad man kan kalla en trio som tillsammans vill lyfta Dellenbygden. Med idésprutan Mikael Öst framför linsen sprider Madeleine Lindh och Patrik Jonsson stoltheten över Dellenbygden i foto och film.

Mikael Öst, Madeleine Lindh och Patrik Jonsson hittade varandra 2018 och har sedan dess visat upp Dellenbygden genom kameralinsen. Under 2021 dansade hälsingebor till Jerusalema på Delsbo forngård, dellenbanan fick agera scen för folkdräkter till tonerna av strövtåg i hembygden och en och annan fotografering hanns med.

– Det här året har varit ganska mäktigt egentligen, strövtåg i Dellenbygden fick väldigt stort genomslag åtminstone i bygden och det var i somras och då hade vi ändå gjort Jerusalema, säger Mikael och Patrik fyller i:

– Jag tycker det är ganska bra gjort ändå med tanke på pandemin.

Madeleine som är fotograf och Patrik som är filmare är Mikaels första kameradragare och tillsammans har de kommit på flera projekt där Dellenbygden lyfts fram. Till vardags pysslar de alla tre på med sitt, men möts sedan i det kreativa skapandet där folkdräkter och deras enorma stolthet över sin hembygd får ta huvudrollen.

– Det är av en slump som vi har träffat varandra, insett att vi har något gemensamt och på den vägen gjort saker tillsammans, berättar Patrik.

– Vi får ut lite olika av det för ibland har vi inte riktigt samma syfte, men bilderna av det vi har gjort går att använda för oss alla. Jag kan få mitt och fotograferna kan få sitt, säger Mikael.

När vi träffar dem är det en kall dag i december och Mikaels bara knän får en att frysa vid blotta synen, men han är härdad.

– Man har åkt hem med bortdomnade fötter många gånger från våra projekt, berättar Patrik.

– Fjolårets lucia frågade jag dig om du kunde köra för jag kände ingenting i mina fötter. Jag var bortdomnad upp till låren. Jag klarade varken av att koppla, bromsa eller gasa, men då sa du att det var lite samma sak för dig så vi fick skaka och hoppa en stund innan vi kunde åka, berätta Mikael.

När idéerna till de olika projekten dyker upp är det snabba puckar som gäller. Det kan gå från en dag till den andra. Men väl ute på jobb får det ta den tiden det tar och bli så många olika tagningar som det krävs.

Mikael Öst

Ålder: 51 år.
Bor: Delsbo.
Gör: Snickare, entreprenör och skapare av Dellenkilten.
Familj: Frun Chatarina och sonen Carl.
Smultronställe i Dellen­bygden: Delsbo forngård.

Madeleine Lindh

Ålder: 36 år.
Bor: Delsbo.
Gör: Fotograf.
Familj: Fästmannen Daniel och dottern Selma.
Smultronställe i Dellen­bygden: Avholmsberget.

Patrik Jonsson

Ålder: 30 år.
Bor: Delsbo.
Gör: Filmfotograf och brandman.
Familj: Sambo Elin och sonen Julian.
Smultronställe i Dellen­bygden: Badstranden vid mitt föräldrahem i Östansjö.

Text: Alicia Mårtensson Foto: Frida Klang
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2021-12

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö