Om man åker längs Yckelsbovägen en dimmig och dyster decemberdag kan man få syn på ett hus som lyser upp lite extra, huset där Linnea, Robin och hunden Zoey bor. Men om man tycker att det är mycket julstämning på utsidan av huset kan jag garantera att det bara är början.

Det är en minst sagt magisk stämning som infinner sig när man kliver in i Linnea och Robins vardagsrum. Ljuslyktor som glimrar i alla möjliga färger, karuseller som snurrar i julbyn, den öppna spisen som brinner i tv:n och tonerna av en klassisk juldänga. För Linnea har julen alltid varit en speciell tid och hon har sedan hon var liten tyckt om att julpynta. 

– Min familj har alltid varit mycket för julen, så det är väl därför även jag är det och tycker att det är en speciell högtid. Man vill ju få den där känslan igen som när man var barn och den här förväntan, det här mysiga.

Men det var inte förrän hon flyttade hemifrån som pyntandet tog fart på riktigt.

– Det har ju eskalerat varje år, säger Linnea och ler lite smått till sambon Robin. För honom är intresset för julpynt svalare även om han också är med på några hörn. 

Några traditioner från barndomen har fått följa med till huset i Yckelsbo. 

– En jultradition vi hade när jag var liten var att mamma tog fram sin lilla julby. Det är ett väldigt speciellt minne för mig och det är väl därför jag har börjat med mina julbyar. Kring jul ersätts det vanliga innehållet i Linnea och Robins vardagsrumshylla av tomtebyn som tillfälligt flyttar in. 

– Varje år köper vi några nya grejer till den, och nu har det blivit så fullt att vi måste köpa en ny hylla.

Men paret är inte heller främmande för nya traditioner. 

– Robin samlar på julfilmer, så varje år köper han några nya. Jag tror vi har 41 stycken nu. Vi försöker att titta på någonting som har med julen att göra varje dag fram till julafton, så att man får lite julstämning.

Vi tar en paus när hunden Zoey börjar tugga på en tomte. Zoey är sju månader och detta blir hennes första julafton. 

– Jag måste hålla koll på henne för hon tar allt! 

För att hinna med allt julstök gäller det att börja tid. 

– Oftast börjar vi med julpyntet strax efter Halloween för att hinna bli färdiga. Jag vill kunna njuta av julen länge. Min sambo brukar vilja ta fram julgranen när Halloween är slut, den är viktigast för honom. 

Därefter tar det ungefär en vecka för Linnea att få upp allt pynt.

– Men jag blir aldrig riktigt nöjd så jag lägger till och ändrar saker enda fram till julaftonskvällen. 

Linnea har svårt att bestämma sig för vilken stil hon gillar bäst, men favoriterna är skandinavisk- och amerikansk inredningsstil.  

– Jag gillar ju så mycket, så det är svårt att välja en stil. Jag vill blanda lite stilar och vill inte ha allt för stilrent. Det ska finnas små spännande detaljer som gör hemmet personligt och ombonat, till exempel en gömd tomte i ett hörn. 

Huset i Yckelsbo hyr dem sedan ungefär ett år tillbaka och förra året kunde de för första gången bjuda hem familjen på julfirande. 

– Vi har ju farit och flängt i alla år för att träffa alla familjer. Men förra året var det ju första julen här. Det var skönt att vi kunde samla alla och göra det speciellt. 

För Linnea och Robin är det ännu oklart hur årets firande kommer gå till. 

– Vi vet inte hur det blir i år, det kan ju hända så mycket. Vi ska jobba båda två på julafton men annars så firar vi väl lite den 25:e.

Trots detta är det minst lika viktigt att göra det fint i hemmet tycker Linnea. 

– Jag tror man behöver det här för att få någonting annat att tänka på också. För det är så mycket dåligt nu, och då är det skönt att ha någonting att komma hem till som gör en glad i de här allvarliga tiderna. #

Linnea Jerfsten

Ålder: 25 år.
Bor: Yckelsbo, Järvsö.
Familj: Sambon Robin och hunden Zoey.
Gör: Jobbar inom hemtjänsten.

Text & Foto: Hanna Fagerlund
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2020-12

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö