Vill du slippa klippa gräs, ha nära till bad och perfekt solläge? Gör som Christian Lindqvist: bygg en flytande ”sommarstuga”. – Man har alltid bästa läget, säger Christian.
Det tog ”halva livet”, eller åtminstone 15 år från idé till verklighet, över 300 000 kronor och 500 arbetstimmar.
– Men det var det värt!
Christian Lindqvist är mäkta stolt över sin husbåt. Två rum – ett till barnen och ett till honom och sambon. Ett komplett kök, toalett, dusch och terrass på taket har ”lyxflotten” också. 50 välanvända kvadratmeter handlar det om och som Christian i stort sett byggt själv.
– Det finns allt som ska finnas i en stuga. Spis, kylskåp, diskho, rejäl arbetsyta, dusch och förbränningstoalett (en underhållsfri toa utan avlopp reds. anm.). Väldigt smidigt! Det är nog den bästa investeringen, säger Christian som räknar på att han investerat mellan 300-350 000 kronor i bara material i husbåten och 400–500 arbetstimmar.
– Det har varit värt varenda timme, säger Christian och på frågan om sambon Michelle skulle hålla med svarar han spontant ja, men tillägger:
– Det gjorde hon nog inte alltid under vägen.
Känner sig ledig och avslappnad
Han kan utan problem ”ligga ute” en hel vecka, men ofta tillåter inte jobbet mer än helger på båten tillsammans med sambon och barnen Nikky och Levis, åtta och sex år gamla.
– Det är skönt att inte ha tv. Det har jag valt bort. På husbåten umgås vi. Jag känner mig väldigt ledig och avslappnad då, det är det absolut bästa.
Christian är 31 år och första tanken på
att bygga husbåt dök upp redan för 15 år sedan när hans pappa Per-Olof hade flottar och kom på att ”de skulle man sätta hus på”.
– Så där skulle jag vilja ha det, tänkte jag och började spåna och rita lite.
När han började jobba och fick en riktig lön började processen med att omsätta idén till verklighet. Han började köpa material och färdigställde ritningen för fem–sex år sedan.
– Sen började jag snickra trall, köpte pontonerna och ställde de hemma på gräsmattan. Jag snickrade väggar och tog sedan hjälp för att resa dem och få på taket.
Lärde sig av morfar
Christian är rörmokare till yrket och har vuxit upp i en riktig ”hantverkarfamilj”.
– Som liten snickrade jag mycket med min morfar (”Hammar-Lasse” reds. anm.). Pappa har hjälpt mig med vad jag ska tänka på med husbåten, som att bygga en stadig grund. När man ska dra upp båten på stranden på vintern, var är det mest påfrestningar då? Vart tar den stryk? Han sa till mig att tänka på vikten, men när jag tog reda på flytkraften på pontonerna insåg jag att det gick att göra betydligt större och tyngre, lägga till sovrum och ha riktiga innerväggar.
Husbåten har isolerade innerväggar för att kunna användas på älven så länge den inte fryser till is.
– Jag ville ha en längre säsong med tanke på hur mycket tid och pengar jag investerat i den, säger Christian som drömmer om minst två veckors semester i följd i sommar.
Veckorna ska han i så fall tillbringa på husbåten och känna ”havsbrisen” i sitt hår.
– Utöver terrassen på övervåningen är det stora glaspartier både framtill och på sidorna, man ska kunna öppna upp och nästan känna att man bara sitter under ett tak.
Har krävts uthållighet
Bekanta såväl som helt okända människor har beundrat husbåten, inte minst när familjen lagt till vid sitt ”stammisställe” vid Torön.
– Jag är väldigt stolt över den, nästan lite mallig. När folk vill komma och kolla växer man lite, det är inget att sticka under stolen med. Den är fin, säger Christian.
Det har krävts en stor portion målmedvetenhet och kanske ännu mer uthållighet för att ro projektet i land.
– Något som jag fastnade väldigt för är det farsan sa om att ”med husbåt har man alltid bästa läget”. Det tog jag till mig. Om man köper sommarstuga måste man sköta trädgård och gräs, hitta perfekt läge med sol hela dagarna och vatten nära. Med husbåten kan man bara följa solen, alltid bada och har ingen gräsmatta att klippa. Jag ser bara fördelar!
CHRISTIAN LINDQVIST
Ålder: 31 år.
Familj: Sambon Michelle Lindblad Persson och barnen Nikky, åtta, och Levis, sex år.
Gör: Rörmokare.
Aktuell med: Sin husbåt på 50 kvadratmeter, två rum och kök!
Text: Therese Krojegård Foto: Christian Johnsson
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland 2019-05