Från den lilla verkstaden hemma på gården tillverkar Maihkel Eklund knivar som han säljer över hela världen. Men det är inte bara knivtillverkning som sker på gården, Maihkel håller även på med måleri, schrimshaw och gravering.

Ur baracken på Maihkel Eklunds gård i Föne tittar han ut och vinkar glatt in oss från tidningen #Hälsingland när vi kommer på besök. I baracken gör han det pilliga jobbet och i verkstadshuset intill sker själva tillverkningen av knivblad.

Sedan 1995 har Maihkel tillverkat knivar på heltid. Det är främst knivblad som Maihkel säljer, men han tillverkar även helt kompletta knivar.

– Jag gick en slöjdarutbildning för att göra svepaskar, och då ingick det att göra knivar också. Så gjorde jag lite blad och då var det folk som ville ha dem, så då började jag göra dem och sälja, berättar Maihkel som därefter även började med vapengravyr.

Knivbladen Maihkel tillverkar har han sålt till alla kontinenter, till och med Antarktis.

– Jag är Fönes största exportföretag, från en liten barack, skrattar Maihkel som vid det här laget vant sig med långväga beställare.

Förr reste Maihkel till många mässor, numera har han dragit ner på det. Men på den tiden han åkte som mest kunde det vara 10 till 15 mässor på ett år.

– Det är så man behöver göra i början för att nå ut och få sig ett namn, förklarar han.

Kreativiteten finns det ingen hejd på hos Maihkel. Förutom att ta sig i uttryck i form av detaljrika graveringar på kniv- och yxblad håller han även på med schrimshaw som är en gammal teknik där man graverar på horn och ben. 

– Då sticker jag som små stick, som en tatuering fast för hand och så lägger jag på färg på det, berättar han och visar upp detaljerade ben som han graverat.

Men det han tycker är allra roligast, det är målningen.

– Helst skulle jag bara vilja måla, men det är lite svårare att leva på, säger Maihkel och visar en stor oljemålning ute i verkstaden som föreställer hans fru och svärmor.

Målning i både olja och akvarell, tillverkning av knivblad och skaft, schrimshaw och dessutom visar han upp lite möbler han byggt. Det är inte en underdrift att säga att Maihkel besitter många tekniker.

– Det är bara att göra, säger Maihkel och skrattar ödmjukt.

Det mesta har han lärt sig själv, men det har även blivit en del kurser genom åren.

– När jag skulle börja med vapengravyr gick jag en utbildning, det går snabbare att lära sig då.

Genom åren har det rullat på för Maihkel och förhoppningarna om framtiden är att det ska fortsätta så.

– Jag hoppas kunna hålla på med det här så länge som jag orkar. #

Maihkel Eklund

Ålder: 65 år.
Bor: Föne.
Gör: Knivtillverkare och konstnär.
Familj: Fru, två barn och en hund.

Text & foto: Alicia Mårtensson
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2022-09

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö