I Hudiksvall hittar man Pia och Hans Tryboms spännande trädgård.Här har de själva byggt upp trädgården steg för steg och den är ett ständigt pågående projekt.– Vi vill handla något nytt varje sommar. Under vinter och vår brukar en del växter duka under. Då är det roligt att förnya rabatterna lite, säger Pia.
I slutet av 1980-talet byggde Hans och Pia sitt vinkelhus i Hudiksvall. Då fanns det ingen trädgård utan bara sten, åkerjord och en lång häck. Den jämnades dock till marken med en grävmaskin för att få en plan yta som de sedan la matjord och sådde gräs på för att barnen skulle få en gräsmatta att leka och spela fotboll på. Paret hade inget intresse för trädgård då utan det kom först flera år senare.
– När jag var ute och gick med hundarna brukar jag titta in i andras trädgårdar. Det gav inspiration och väckte mitt trädgårdsintresse till liv, säger Pia.
I början av 2000-talet började de anlägga trädgården och fick då också användning av alla stenar som hade grävts upp i samband med husbygget. Stenarna placerade de ut och använde som kantsten kring rabatterna.
Pioner med olika blomning
Förutom vackra inslag i form av färgklickar som pioner och magnolior finns här bland annat silverax, japanska lönnar och vattenblänk. De har också anlagt grusgångar som är en fin kontrast mot grönskan. I trädgården har de i stort sett bara valt perenna växter som gör att den blir mer lättskött. Här finns också saker som statyer och andra detaljer som de placerat ut lite här och var i trädgården och även ett stort växthus som de använder som uterum. Förutom att det är en plats för växter av olika slag finns här stolar och bord för att kunna njuta av utelivet från vår till sensommar.
Passion för pioner
I den lummiga villaträdgården finns mycket grönt i form av träd och buskar med olika former.
– Jag är inte så intresserad av blommande växter utan gillar mer det gröna och lummiga, säger Pia.
Hans däremot, har en stor passion för pioner, där den stora favoriten är trädpion. Idag finns det runt femton olika sorters pioner i trädgården och för att kunna njuta av dem så länge som möjligt under säsongen har Hans valt pionersorter efter blomning. Sedan några år tillbaka har han även tagit in magnolior i trädgården.
Växter för andra zoner
Pia och Hans har adderat växter allt eftersom i sin trädgård. När de hittar något som de tycker om så planterar dom det, zonerna lägger de mindre vikt vid. De har zon 4, men det brukar inte vara något problem för dem att få växter som egentligen passar för zon 2 och 3 att trivas på deras tomt.
– När vi hittar en växt som vi tycker om vill vi gärna prova. Om zonen inte stämmer får växten ett skyddat läge av växter och/eller stenar, säger Pia.
Trots att de byggt upp trädgården under många år och ägnat mycket tid åt den är den hela tiden ett pågående projekt. För några år sedan beslutade de sig för att göra ett till vattenblänk i trädgården i form av en konstgjord bäck. De beställde ett helt lastbilsflak med runda stenar i olika storlekar. Innan de skulle påbörja projektet åkte de bort en helg och när de kom hem var bäckfåran med stenar och växter redan klar.
– Vi blev väldigt överraskade när vi kom hem och såg att jobbet vi skulle börja med redan var klart. Sonen, dottern och mågen hade varit här och grävt en bäck och placerat ut alla stenar. De hade också gjort ett vattenspel och planterat ut växter. Det uppskattade vi väldigt mycket!
Många uteplatser
I trädgården finns också många sittplatser i form av stolar och bänkar, som gör det möjligt att slå sig ner och njuta av grönskan och lummigheten. Uteplatserna har de placerat i olika väderstreck för att kunna välja den plats som för tillfället känns bäst. Här kan man söka skugga soliga, varma sommardagar eller välja en plats i solen när man känner för det.
Uterummet är perfekt de dagar som det regnar eller blåser.
– Vi börjar oftast med frukosten på en uteplats och förflyttar oss sedan under dagen till de andra platserna. Det är roligt att titta på trädgården från olika håll, säger Pia.
Pia & Hans trädgårdstips när du ska bygga upp en trädgård:
- Börja med att rama in trädgården först med häck eller staket eller både och. Låt planeringen ta tid, se hur sol och vind vandrar över tomten, det är lättare att inreda då.
- Köp alltid växter från handels-trädgårdar för bästa resultat.
- Höj upp rabatterna i stället för att
gräva nedåt. Resultatet blir tidigare blomning och hållbarare växter.
Text & Foto: Jenny Olsson
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland 2019-04