Hon fyller 50, startar nytt företag och tar nya tag efter en lång tids sjukskrivning. Charlotta ”Lotta” Berglo Carlsson gör det enda som känns rätt och nu väntar snart en egen kalaskonsert. – Det är också det jag vill hjälpa andra med, säger ”Lotta”.

För ungefär ett år sedan ramlade Lotta ner från en stege när hon skulle plocka ner en fågelmatare. Hon landade så illa att hon i dag har problem med både en whiplash-skada i nacken och ögon som krampar vid för mycket ansträngning. Speciellt vid så kallad ”skärmtid”. Det hela slutade i en långtidssjukskrivning för utmattning från hennes anställning som jobbcoach.

– Jag fick en fruktansvärd huvudvärk när jag satt vid datorn på jobbet. Det fungerade inte. Jag har blivit både ljus-och ljudkänslig efter olyckan, berättar Lotta.

Spendarade tiden i skuggan

Hon spenderade den heta och torra sommaren i skuggan. Hämtade energi. Och började om. 2016 tog Lotta examen som kris-och sorgecoach och hon känner nu att det är dags att börja leva som hon lär, och göra det hon utbildat sig till. Lotta är inte helt återställd efter olyckan, inte heller från utmattningen som drabbade henne därefter, men det är ingenting som hon vill fokusera på. 

– Jag kanske aldrig kommer att bli samma människa igen, och jag vill inte sträva bakåt. Jag vill bli den bästa människa jag kan bli. Därför måste jag kasta mig ut, våga. Att driva eget företag är slitsamt, men enligt Lotta det bästa sättet för henne att själv kunna styra över sin tid och kapacitet.

– Som kris-och sorgecoach vill jag kombinera samtal mellan fyra ögon med kursverksamhet och aktiviteter när det passar personen bättre. Vi kanske åker och fiskar, eller så hjälper jag till att rensa ur ett dödsbo. Jag vill ut i naturen, använda musik, lyssna, tolka. Jag vill vara fri att utgå från personens intressen och på så sätt komma åt känslorna, säger Lotta.

Stor kalaskonsert

Eftersom det nya företaget så fint tangerar Lottas 50-årsdag så väljer hon att fira dem tillsammans. En stor kalaskonsert är planen. Lotta, som själv sjunger i dansbandet Jetset och i Håsta Jazz Storband, kommer att uppträda med en bred repertoar – och invävt i föreställningen kommer hon att dela med sig om sina tankar om livet och om hur hon vill hjälpa människor i kris.

– Det ska bli jättekul att fylla 50 och jag känner mig rustad på alla sätt och vis. Jag vet vad jag vill, jag har utbildning, livserfarenhet och mitt hjärta med mig

CHARLOTTA ”LOTTA” BERGLO CARLSSON
Ålder: Fyller 50 år
Aktuell med: Startar nytt företag som kris- och sorgecoach. Lotta sjunger även i dansbandet Jetset och i Håsta Jazz Storband.
Måtto: Eftersom Lotta även är Feng Shui-konsult så säger hon ofta: ”När det är lätt, är det rätt”.

Text & Foto: Moa Åhs
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland 2019-04