Lisa Hill från Hudiksvall har försett tidningar och privatpersoner med korsord sedan 20 år tillbaka. Nu gör hon debut här i #Hälsingland!
– Istället för att måla med färg så målar jag med bokstäver.

Lisa Hills intresse för korsord började hemma hos mormor och morfar. Som åtta-
åring satt hon vid köksbordet och löste korsord tillsammans med morfar Erik. 

Samma bord som hon idag har i sitt kök. I en av lådorna ligger tidningen Saxon från 70-talet som var Lisas favorit.

– Ibland när jag fastnar brukar jag stanna upp och säga till morfar att hjälpa mig. Jag tänker att morfar är med mig och efter en stund så lossnar det, säger Lisa.

Det var när Lisa blev sjukskriven och var hemma som korsordsmakeriet tog sin början.

– Jag blev drabbad av en amöbainfektion och orkade ingenting. Jag löste korsord för att sysselsätta mig men till slut hade jag löst alla och hade slut på dem. Jag började då rita upp och göra mina egna korsord på ett block.

Kort därefter, i januari 1997 gick hon en kurs för arbetslösa kvinnor. Där fick de starta fiktiva företag och Lisa kom på att hon skulle göra en korsordstidning. Snart hade hon gjort verklighet av sin företagsidé och startade Hälsingekryss.

I juli samma år gav hon ut sin första korsordstidning ”På kryss med Lisa”.

– Jag åkte runt i Hälsingland, till mackar och kiosker, och sålde in tidningen.

Tidningen blev starten på något nytt och blev återkommande med fyra nummer per år.

En miljon hushåll

Året därefter blev hon kontaktad av chef-
redaktören för HT som sett Lisas tidning och precis skulle byta korsordskonstruktör. Hon publicerade sitt första korsord samma månad och sedan tog det fart.

– Det blev ringar på vattnet och fler tidningar hörde av sig och efter ett tag fanns korsorden ute över hela Sverige. Som mest levererade jag korsord till en miljon hushåll över hela landet.

Lisas långa samarbete med Mittmedia tog nyligen slut, men i det här numret av #Hälsing­land når hon åter igen alla i Hudiksvall och Ljusdal. 

– Det kommer fram folk till mig jätteofta och berättar att de saknar mina korsord så det ska bli roligt att göra korsord i #Hälsing­land. 

Lisa har även byggt upp en hemsida där privatpersoner kan gå in och prenumerera på hennes korsord. Hon konstruerar korsorden manuellt men gör dem på datorn för att få dem digitaliserade. Hon har ända från starten haft en nisch på sina korsord då hon an­vänder sig av rim och ramsor där hon utgår från illustrationer som hennes kollega Olle Gill tecknar.

Olle och Lisa kom i kontakt med varandra 1998 och har samarbetat sedan dess. Tillsammans gör de korsord och illustrationer av sådant som händer i vardagen.

– Senast idag hörde jag ett inslag på radion om hur de räknat fel på vargstammen och istället skulle börja räkna spillning. Jag fick då en idé och ringde Olle och sa att han skulle rita en bild när de går och letar spillning. Olle och jag tänker väldigt lika.

Fallenhet för att skapa

Lisa som också är vissångerska, kompositör och textförfattare menar att ord och sammansättningen av dem är något som bara finns hos henne. Hon skriver texter på både svenska och engelska och har gett ut skivorna ”Drömmen om dig” och ”Tårar av längtan”.

– Att skriva är nog bara en fallenhet som jag har. Det är naturligt för mig att jobba med ord och rim. Jag har aldrig utbildat mig inom det här utan har gjort på mitt sätt och det som jag tycker är roligt. De som brukar lösa korsord känner ofta till mig och Olle och vi har fått mycket bra respons.

Text: Jenny Olsson  Foto: Emil Gustafsson
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland 2018-01

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö