Kvinnornas (trä)slott

Familjen Ossmyr, som idag driver verksamheten på Träslottet. Foto: Johanna Syrén

ARBRÅ Vem var egentligen Willy Maria Lundberg?
Hon ­föddes år 1909 i Härnösand och var journalist med fokus främst på ­konsumentfrågor. Under sin karriär arbetade hon bland annat för Konsument­bladet, Expressen och Aftonbladet. Hon hade också ett uppmärksammat radioprogram på 1950-talet där hon ­ifrågasatte och kritiserade undermåliga konsumentprodukter.

Willy Maria Lundberg sågs som Sveriges första konsumentupplysare. Konsumentskyddet på 1950- och 60-talet var minst sagt svagt och reglerande funktioner såsom konsumentverk och marknadsdomstol saknades. Hennes starka ståndpunkt och förmåga att argumentera och debattera gav henne en nästintill idolliknande status under den tiden.
Willy Maria drev fram införandet av en ångervecka för konsumenter i samband med dörrförsäljning, något som kan betraktas som en stor bedrift för en kvinna av sin tid. År 1964 omnämndes hon som en av tre kvinnor på en lista över Sveriges 100 mäktigaste personer, med motiveringen; ”Klago­mur för konsumenter, furia mot försumliga fabrikanter, omöjlig att tysta”. Samma år skapade hon kvalitetshuset Träslottet i Arbrå, som skulle inspirera konsumenter genom utställningar med hållbara nya och gamla bruksting av hög kvalitet. 1982 tog hennes dotter över verksamheten och drev det fram till 2007. Willy Maria Lundberg tillbringade sina sista år i Arbrå, hon blev 95 år gammal.

Träslottet ses som en av Hälsinglands klassiska turistattraktioner och inkluderar Lundbergs stora porslinssamling. På bilden syns Willy Maria hänga upp porslinstallrikar på väggen. Foto: Från Hälsinglands museum, tagen av Hilding Mickelsson

Willy Maria Lundberg framför Träslottet, troligtvis på 1960-talet.
Foto: Från Hälsinglands museum, tagen av Hilding Mickelsson

Idag ägs och drivs Träslottet av familjen Ossmyr, med sonen Fredrik i spetsen. Hälsingegården är idag ett välbesökt resmål med både logi, restaurang, caféer, lekplats och en rik kulturhistoria.
– Vi har fått ta emot en stafettpinne som vi vill föra vidare. Vi värnar om den här platsen och vill tillgängliggöra den för fler under en längre tid på året, så att den inte bara faller i glömska, säger Birgitta Ossmyr.

Under Willy Marias tid så var det Hälsinglands mest välbesökta resmål, förklarar Birgitta.
– Och det är dit vi vill ta Träslottet igen. Vi jobbar ju efter det här med återbruk och kvalitet, det nära och lokala. Vi har många saker att leva upp till och som vi anammat.
I den otrygga värld vi lever i så ska Träslottet kännas som att komma hem till en faster, tryggt och kärleksfullt, menar Birgitta.
– Det är såna kvinnor som Willy Maria Lundberg som är fantastiska förebilder. Hon har tagit plats och banat väg för andra kvinnor att göra samma sak. Hon är otroligt viktig för dagens kvinnor.
– Vi ska nog alla försöka bli lite Willy Maria, och hjälpas åt. #

Det största sovrummet är uppkallat efter grundaren, Willy Marias rum, och har anrika timmerväggar och ett kilsågat skurgolv. Foto: Frida Klang

”Vi vill tillgängliggöra Träslottet för alla året om”, säger Birgitta Ossmyr. Foto: Frida Klang

Birgitta, Stefan & Fredrik Ossmyr
Ålder: 62 år, 66 år och 35 år.
Bor: Birgitta och Stefan bor i Söräng. Fredrik bor i Hudiksvall.
Familj: Varandra. Fredrik har sambo och en liten son.
Gör: Driver Träslottet med allt vad det innebär.

Text: Helene Östlund
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Södra 2024-02

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö