☝️ Fru och herr Zetterquist! Foto: Tove Stens

Efter år av inställda bröllop och andra festligheter ser det ut att bli ett rekordår i antal vigslar i landskapet. Men hur gör man egentligen som gäst? Du har fått en inbjudan och där står det klädsel: Kavaj. Så många frågor som bubblar! Ska jag ha kavaj även som kvinna? Ska jag ha ljus eller mörk eller kan jag ha mönstrad kavaj som man? Vi reder ut begreppen, häng med! 

Högtidsdräkt/frack

Högtidsdräkt innebär för herrar att bära frack, vilket i sin tur betyder svart frack och svarta byxor med svarta revärer. Hängslen, vit frackskjorta, vit frackväst, vit fluga och svarta lackskor. För kvinnor är det rätt med en elegant långklänning som går ned till golvet och är av fint tyg, utan slits.

Smoking

Här är det smoking som gäller för män, i färger som svart, mörkgrå eller mörkblå – samt vit skjorta med svart fluga. För kvinnor passar klänning, byxdress eller kjol och festlig topp. Klänningen kan vara hellång eller medellång och alltid i finare material.

Mörk kostym

Mörk kostym är precis vad det låter som: En kostym i mörkare nyans, exempelvis svart, mörkblå, mörkbrun eller mörkgrå. Byxor och jacka ska vara i samma tyg och färg. Skjortan ska vara ljus och kan kompletteras med en väst, men det är inget krav. Slips eller fluga är dock obligatoriskt, liksom svarta skor. För kvinnor är en klänning eller kjol lämpligt och bör vara av lite finare tyg såsom siden eller sammet. Den bör täcka knäna och ha sparsam urringning.

Kavaj

Tidigare har kavaj inneburit att man klär sig i mörk kostym, men tiderna förändras! Idag innebär klädkod kavaj ett lite ledigare alternativ till de övriga kläd­koderna. Herrarna bär kostym, men färgvalet är fritt på såväl kostym, skjorta och skor. Slips eller fluga är obligatoriskt. Och som kvinna behöver du alltså inte bära kavaj själv, utan klä dig i klänning, kjol, byxdress eller dräkt. Det ska vara elegant men inte lika uppklätt som en mörk kostym. Klänning eller kjol ska minst gå ned till knäna, men inte vara golvlång.

Vet du fortfarande inte vad du ska ha på dig? Här kommer några sista tips!

  • Folkdräkt är okej vid samtliga klädkoder, så har du en sådan slipper du fundera.
  • Angående slipsen så finns det inte så många regler utöver att undvika svart och vitt, vilka bärs på begravningar.
  • Svart klänning är okej om du tillför färgglada accessoarer.
  • Historiskt sett så symboliserar färgen röd att du haft en relation med brudgummen, men det är gammalt och gäller självklart inte längre.
  • Vit klänning bör undvikas så länge du inte är den som gifter sig.
  • Som gäst skulle jag säga att du år 2022 kan klä dig helt i enlighet med den motsatta klädkoden om du vill. Könsnormer är till för att brytas. Ni känner förhoppningsvis brudparet och det bästa är att fråga dem direkt om du är osäker på klädvalet.

☝️ Vi på magasin #Hälsingland gästade vår kära kollega Ida och Markus bröllop. Foto: Felicia Hedberg

Tredje gången gillt

Vår kollega Ida har planerat sitt bröllop tre gånger om på grund av pandemin. Den 5 juni var det äntligen dags och hela redaktionen gick på galej på Rosehills. Här kan ni läsa hennes dagbok från sista veckan fram till altaret i Ljusdals kyrka.

Måndag

Idag känner jag mig lugn. Har koll på läget men vill gärna skicka trycksakerna på tryck. Färgar håret och gör provuppsättning. Börjar även fundera över brud­buketten och övriga blommor. Åker förbi Rosehills en sväng och stämmer av val av blommor, färger och så vidare. Sitter uppe sent på kvällen för att skriva presentationer om alla gästerna till middagshäftet.

Tisdag

Började morgonen med att känna mig kräkfärdig av stress. Satt hela dagen med bröllopshäftet. Så skönt att få det klart. Kom hem och kunde städa upp i det nyrenoverade gästrummet. Var till Åse och vaxade mig och gjorde nya fransar. 

Onsdag

Pysslar hemma idag. Städar, tvättar och organiserar. Strykt barnens kläder till bröllopet. Känner mig stressad över Louisa (två år) som är hemma. Fick undan mycket när hon sov och mamma erbjöd sig att baka kakor. När Markus kom hem kunde jag åka iväg och fixa present till toastmadame Johanna och fixa toalettkit till gästerna. Regnet har öst ner idag. Har också pratat med alla musiker och gjort klart med betalningar. 

Torsdag

Har fått iväg familjen på jobb och skola. Är själv kvar hemma med Louisa och får magsår av hur hon far fram samtidigt som jag febrilt försöker städa undan. Får panik över väderleken, även om jag vet att det kan ändras. Stressar över nattgäster. Funderar på vad vi ska äta kvällen innan bröllopet. Blixtinkallade en vän för lugnande samtal och utredning av hjärnkontoret över en kopp kaffe. Det hjälpte. Storhandlade inför helgen. Tog tjejerna till frisören. Felicia (tio år) svimmade av nervositet inför bröllopet, två gånger. Vi fick åka till akuten, men hon mår bra. Har haft avstämningsmöte med toastpar och Rosehills. Går och lägger mig med ett lugn i kroppen. Det här kommer bli en rolig helg!

Fredag 

Började dagen med sammanbrott, stress, ångest, panik. Tårarna sprutade och jag var helt matt. Gick med gråten i halsen och gjorde naglarna och vaxade benen. Markus fixade naglarna och vaxade näsan. Felicia fick sina naglar fixade. Bockade av saker på ”att göra-listan”. Firade svågern som fyller 30 år. Mamma kom och städade toaletterna. Upptäckte en läcka i handfatet uppe, Markus fixade. Fick främmande av två kompisar. Ville cykla men hann aldrig. Går och lägger mig klockan 21.00 – helt slut. 

Lördag 

Har känt mig lugn hela dagen. Allt har flutit på och har till och med hunnit göra en extra sväng på fransarna. Men ikväll kom stressen, när vi hade huset fullt av människor, sallad som skulle göras och jag skulle duscha innan jag la mig. Men nu ligger jag här, tre timmar senare än vad jag hade tänkt. Men alla barnen är rena, håret är duschat och blivande mannen kommer snart och lägger sig. 

Söndag 

Känner mig stressad på morgonen, är nervös och humöret är i botten. Men när jag väl landar hos frisören infinner sig lugnet tillsammans med kaffet, mackan och lite bubbel som slinker ner. Resten av dagen flyter på smärtfritt. Lite nervös innan vi ska åka till kyrkan på grund av regnet som vräker ner. Men när vi väl ska åka upphör regnet och solen tittar fram. Resten av dagen är ett rosa härligt fluff!

Text: Frida Klang Foto: Tove Stens & Felicia Hedberg
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2022-06

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö