Djupa skogar, mörka skuggor och ”Bergagubbar” är vad som utmärker Christine Lindes konst. Fotografen och konstnären från Färila inspireras av stora konstnärer, Dellenbygden och musik. – Jag vill att de som ser min konst ska fundera om det är på riktigt.

När man tittar på Christines konst får man direkt känslan av mystik. Här ligger dimman tät över bergen, med en älva eller ett skogsrå som tittar fram och man börjar genast fantisera om vad som mer kan dölja sig i de dunkla och djupa skogarna. 

Christines konst karakteriseras av sägner och mörka skogar och ”Bergagubbarna” som hon döpt dem till, är något av hennes signum. 

I sina verk har hon anammat två konstnärer, John Bauer och Thedor Kittelsen, som är kända för sina illustrationer om väsen och troll. 

– Jag vill visa att jag inspirerats av dem men ändå göra min egen grej.

Kraftfullt

Sedan ett år tillbaka driver Christine företaget Tomarum men hennes fotointresse började redan som barn då hon lånade sin mammas och pappas analoga kamera med film. När digitalkameran sedan kom tog hon snabbt till sig den nya tekniken. 

Hon sökte sedan in på Bromangymnasiet i Hudiksvall där estetiska linjen med inriktning foto och film var ett självklart val.

– Jag började att fotografera mycket analogt igen, framkallade i mörkrum och lärde mig hur jag skulle dra på mer mörker för att få en kraftfullare himmel.

Sedan några år tillbaka målar Christine också tavlor, både för hand och digitalt. Hon är också verksam på Kulturkossan i Järvsö, där hon jobbar i butiken och medverkar på utställningar. 

Christine som är född och uppvuxen i Delsbo inspireras av Dellenbygden, Forngården och alla sägner liksom allmogemålningar. Även musiken är en stor inspirationskälla för henne. 

– Jag lyssnar mycket på metal. Jag gillar och inspireras av musik som är svart och mörk.

Christine berättar för tidningen #Hälsingland att hon just har ärvt en gård i Bjuråker som hon kommer att ha som ateljé och att det finns en mörk historia på gården. 

– Det skedde ett mord där i början av 1900-talet. Det var en stor gård från början men de flyttade flera av byggnaderna då ingen ville bo där, det ryktades om att det spökade och det passar mig perfekt. Jag är stolt över att jag kan kalla det mitt och att jag får äga något i Dellenbygden.

Lever på konsten

När Christine började att visa sina fotografier på sociala medier fick hon många reaktioner.

– Folktro är lite exotiskt och det var folk från USA som skrev till mig och frågade om det verkligen såg ut såhär i Sverige.

Sedan Christine startade företaget har hon levt på konsten. Hon började med att starta en webbshop men snart började alltmer uppdrag att trilla in. 

– Det är inte klokt. Det har gått så fort och bra och det är fantastiskt kul att kunna leva på det här. Att måla tavlor är dessutom en dröm som jag länge har haft.

Text: Jenny Olsson  Foto: Christine Linde
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland 2018-02

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö