Det var i Indien som grunden lades. Och i Los Angeles där fascinationen brände sig fast ordentligt. Petter Ossian Strömberg och Wassila Seidou älskar kombucha och brygger numer sin egen – under namnet Koko Kombucha.

När Petter och Wassila besökte Indien för tolv år sedan, i samband med att de var föräldralediga med sitt första barn, smakade de drycken kombucha. De fastnade direkt.

– Jag tänkte att det här borde man kunna göra hemma, men det stannade lite där, berättar Petter.

Ett tag senare när han var i Los Angeles för ett musikuppdrag stötte han på drycken igen och då slog idén och intresset verkligen rot i honom. 

När han kom hem till Stockholm gjorde han i ordning ett hemma­bryggeri, för eget bruk.

– Hela grejen kring kombuchan lockade mig och jag kände hur jag mådde så mycket bättre när jag drack det, säger Petter.

Sötad te-dryck

Men vad är egentligen kombucha? 

– Det är en hälsodryck, berättar Petter och fortsätter:

– Kombucha är sötat te som man låter jäsa i en ”scoby”.

Scoby står för ”Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast” och är en bakterie- och jästsvampskultur. Kärt barn har dessutom många namn, scobyn kallas också för volga-svamp eller vänskapssvamp.

– Många gamla hippies känner nog igen den som en volga-svamp, och att den även kallas vänskapssvamp har att göra med att den förökar sig och det är vanligt att man delar med sig av sin kultur till vänner.

Petter själv hade problem både med halsbränna och svullen mage innan han började dricka kombucha regelbundet, något som helt försvunnit sedan dess.

– Förutom bakteriekulturen så innehåller kombucha mycket vitaminer och mineraler. Dessutom är det väldigt liten mängd socker kvar när den är färdig att drickas.

För någon som aldrig har druckit kombucha, och mer specifikt Koko Kombucha, beskriver Petter drycken så här:

– Vår kombucha är som en blandning mellan ale och läsk – med juice i.

Hoppade på tåget

Koko Kombucha växte snabbt ur sitt lilla hemmabryggeri. På den tiden bodde Petter och Wassila i Stockholm tillsammans med sina två barn. De bryggde allt mer kombucha till sig själva, vänner, föräldrarna och till slut även Petters arbetskamrater som ville börja köpa flaskor av honom. I samband med detta hade de på allvar börjat fundera på att flytta ifrån huvudstaden och hoppade på Rekryteringståget till Hudiksvall.

– Jag hade varit en del i trakten för att spela in musik. Jag har en vän i Norrbo, men det var också vår enda kontakt med Dellen­bygden och Hudiksvall, berättar Petter.

De föll pladask och flyttade så småningom till Delsbo.

Den första sommaren spenderade de med att driva kaféet på Delsbo Forngård där de också sålde sin kombucha.

– Jag fick sätta upp ett bryggeri där och det blev väldigt lyckat. Vi hade med oss 200 flaskor när vi flyttade upp och de sålde slutpå nolltid. Under tiden vi drev kaféet sålde vi och gav bort närmare 2 000 flaskor.

Fick erbjudande om Buspalatset

De kände sig dock klara med kaféet på forngården och började söka efter någonting annat att sysselsätta sig med.

– Man hade ju någon slags dröm om att flytta ut i en trähydda med kombuchan och att folk skulle vallfärda – men så funkar det ju inte riktigt, säger Petter och skrattar. Han fortsätter:

– Så fick vi ett erbjudande om att ta över Buspalatset i Hudiksvall. Vi hade fått frågan tidigare också, men kände inte att det var för oss. Men så åkte vi dit och tittade och kände att det fanns en jättepotential.

Koko Kombucha har därför nu växt och konceptet Koko Food and Fun har fötts. Ett lekland med bra mat och fokus på kultur, samtidigt som det finns plats för ett bryggeri.

När det kommer till leklandet så är det någonting som ligger Wassila varmt om hjärtat. Det kommer fortsatt att vara ett lekland, men hon vill, tillsammans med Petter, skapa ett kulturcenter och mötesplats för framförallt barn, men egentligen alla – oavsett bakgrund.

Fokus på barnkultur

Wassila är utbildad inom rättsvetenskap, med inriktning på barnkultur, och hon vill se en plats där föräldrar skapar tillsammans med sina barn. Och inte bara lämnar av dem och sedan spenderar tiden med sina telefoner.

– Där är inte vi bättre än någon annan, men det är det vi vill förändra, säger hon och fortsätter:

– Vi har redan börjat med barnsång och det kommer att hända allt mer här. Barn­teater, brädspelsrum och föreläsningar för föräldrar är några exempel på sådant vi kommer att satsa på.

Årets julsmak

Till jul kommer Koko Kombucha att brygga en kombucha med smak av lingon – och någonting mer. Vad detta någonting blir, det återstår att se, men Petter och Wassila jobbar så långt de kan med lokala råvaror. Jul-kombuchan kommer bland annat att serveras på Ystegårn i Forsa, men går även att köpa på Koko Food and Fun i Hudiksvall.

Text & Foto: Moa Åhs
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2019-12

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö