Han är målaren som slog igenom med sina humorklipp på internet och gick från okänd till känd på bara några månader. Hudikkillen Klas Eriksson vet hur man får tittarna att dra på smilbanden. – Jag har alltid tyckt om att få folk att skratta och det gäller att bjuda på sig själv, säger Klas.

När tidningen #Hälsingland ringer upp Klas Eriksson på produktionsbolaget MAG5 i Stockholm svarar han med ödmjuk röst och frågar hur det är.

Klas är både allvarlig och trevlig men har också en skämtsam ton som då och då lyser igenom.

Man hör direkt att han är en ambitiös kille med glimten i ögat.

Många känner nog igen Klas som karaktären Leif från relationskomedin ”Leif och Billy” där den andra säsongen sänds just nu på SVT Play.

Att han skulle jobba med TV och reklam och framförallt komik var inget som Klas efter­strävade eller trodde från början.

Klas flyttade från Jokkmokk när han var 16 år och skulle börja gymnasiet. Han var egentligen på väg till Luleå för att gå estetiska linjen men då hans mamma gick bort och familjen fanns i Hudiksvall ändrades planerna. Han började istället på bygglinjen med inrikting målare på Bromangymnasiet i Hudiksvall.

Klas och några kompisar började snart att filma och göra roliga klipp. Som ett sätt att umgås och ha roligt.

Spred dig snabbt

Flyttlasset fortsatte så småningom till Stockholm där Klas började jobba som målare.Han fortsatte att filma, lärde sig att klippa och började lägga ut roliga klipp på Vine. Appen som inte var så stor i Sverige gav inte så mycket resultat men kompisarna som såg klippen gillade dem och övertalade honom att lägga ut klipp på Facebook och det var där Klas karriär tog fart. Hans videor fick mycket uppmärksamhet och spred sig snabbt.

– Det kändes helt otroligt. Det var ju bara på skoj och det kändes jättekul att det fick så mycket uppmärksamhet. Jag började då att fokusera och kände att det var TV och reklam jag ville jobba med. Till en början vräkte jag bara ur mig saker men började då att fundera på vad jag verkligen skulle kunna göra.

Leif & Billy föddes

Klas bestämde sig för att testa att jobba med TV och sa upp sig från sitt fasta jobb som målare. Sedan 1,5 år tillbaka jobbar han på produktionsbolaget Mag5 i Stockholm, där han bland annat skriver manus och producerar ”Leif & Billy” men även en del Youtubeprojekt.

– Jag bestämde mig för att testa att satsa på det här och det gick vägen. Undermedvetet har det nog alltid funnits någon dröm om det här. Kompisarna sa åt mig att börja plugga istället men när de sociala medierna kom kunde jag göra det här utan att behöva utbilda mig vidare.

Miniserien Leif och Billy kom till tack vare att Klas och smålänningen Alfred Svensson möttes via ett Youtube-nätverk. Klas berättar att han lärde Alfred att prata norrländska och de började planera serien tillsammans och snart var två karaktärer födda.

De åkte till SVT:s kontor och visade upp sin idé.

– De var taggade och ville testa att sända det. De började visa avsnitten och ville snart ha en till säsong.

Kärlek för Hudiksvall

Klas beskriver sig själv som en kille med humor och som den som alltid tyckt om att skoja och spexa. Han berättar hur han alltid skämtat mycket under uppväxten, både hemma och i skolan men att det också finns en annan sida av honom.

– Jag har mycket humor men annars är jag ganska lugn. Jag är den som gärna sitter i ett hörn och iakttar istället för att stå i centrum.

I sina skämt har han Norrland i fokus, dels för att han håller det varmt om hjärtat men också för att det har blivit ett sätt att distansera sig från karaktärerna han gör.

– När jag började med det här drog jag på en bred dialekt. Det gjorde det enklare, då det blev en distans till mig själv. Det är ett hårt klimat på nätet och jag hade till en början ingen aning om hur det skulle tas emot. När jag gjorde på det här sättet blev det karaktären det handlade om och inte mig själv.

Sedan fem år tillbaka bor Klas i Stockholm med sin flickvän men längtan till Hudiksvall finns alltid där. Där har han sin pappa och bror som han då och då hälsar på.

– Jag älskar att höra norrländskan och att vara där uppe. Jag känner mycket kärlek för Hudiksvall.

Ett bra recept

Just nu jobbar Klas med fler nya Youtube­projekt och försöker hitta på lite nya TV-­projekt.

Klas berättar att ett bra sätt att testa sig fram är att lägga ut saker på Youtube, då ser man vad som fungerar och går hem hos tittarna.

När man gör nya projekt eller karaktärer gäller det att tänka till för att bli tacksamt bemött av publiken vilket Klas har lyckats med. En viktig punkt tror han är att man vågar bjuda på sig själv.

– Det blir mer äkta då. Det är viktigt att man vågar vara lite ful, det är ett bra recept som blir roligt på sociala medier.

Klas berättar hur han kommit in i rollen och branschen. Hur det som till en början var stort och nervöst inte alls känns på samma sätt längre.

– Jag har aldrig varit så nervös som första gången jag gick på ett möte för ett Youtube­projekt men nu tar man nya steg hela tiden. Det bästa jag gjort är att säga upp mig som målare för att satsa på det här.

Text: Jenny Olsson Foto: Privat
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland 2018-02

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö