Frida Jonsvens är Hudiksvallstjejen som designar klänningar till bland andra Sanna Nielsen och Annie Lööf. Hon har dessutom fått utmärkelsen som årets nya ambassadör i Hudiksvall. – Jag är både chockad och rörd över det, tänk att det blev jag, säger Frida.

Frida Jonsvens, som är född och uppvuxen i Idenor, utanför Hudiksvall bor nu på Lidingö i Stockholm där hon också har sin ateljé. Här designar och syr hon klänningar till många av Sveriges programledare, sångerskor och många andra inom kändisvärlden. Hon tillhör just nu en av Sveriges mest spännande designers. 

Hon blev också tilldelad titeln som ambass­adör i Hudiksvall under galan Hylla Hudik i slutet av april. 

– Det känns både hedrande och ärofyllt när jag ser vilket sällskap jag hamnat med, som Pär Johansson och Agneta Sjödin som också är ambassadörer. 

Sydde sina egna examenskläder

Frida som var väldigt sportintresserad i tonåren gick samhälle/idrott på Bromangymnasiet i Hudiksvall. Intresset för textil och design fanns redan då, men eftersom de lagt ner textillinjen valde hon bara några tillvalskurser inom ämnet. Samtidigt som hon studerade jobbade hon också extra inom barnomsorgen i Hudiksvalls kommun och fortsatte att jobba där ett år efter att hon tagit studenten. 

Därefter bar det av till Norge under ett par år innan hon hamnade i Stockholm och började jobba inom barnomsorgen igen. 

Där gick hon också en kortare kurs inom mönsterkonstruktion på Tillskärarakademin och även några starta eget kurser, för att sedan starta sitt företag.

Frida berättar att hon lärt sig det mesta av sin mamma.

– Hon sydde alltid våra kläder när vi var liten. Hon är en riktig konstnärssjäl och det är också där jag fått min utbildning.

Frida har alltid haft ett genuint intresse för kläder och har alltid tyckt om att sy och hitta på nya kreationer. 

– Redan när jag var barn sydde jag gala­klänningar till barbiedockorna och när jag gick i högstadiet sydde jag alltid mina egna kläder till examen. Under första året på gymnasiet fick vi spela in en film där vi talade om vad vi skulle bli och jag sa designer. Drömmen om det här har nog alltid funnits hos mig.

Mönster och mycket färg

Frida designar och syr mestadels klänningar och får många beställningar till bröllop, galor och tv-program. Den röda tråden i hennes kreationer är färg. 

– Jag använder mycket färg och material med olika struktur och mönster. Mina kläder är väldigt oskandinaviska. Många designers har minimalistiska klänningar men jag gör tvärtom, jag tycker att vi behöver mycket färg och gör ingenting helsvart. 

Att ta ut svängarna och använda mycket färg är inte något som alltid varit självklart för Frida. När hon själv var tonåring bar hon bara svart.

– Från att jag var tolv år fram till att jag blev 18 var jag extremt osäker och bar enbart svart för att inte synas. Det är nog också därför jag förknippar det svarta med något dystert. Jag vill visa ”tonårs Frida” att man är bra som man är och att man vågar bära färg om man vill det.

Bröllopsklänningar

Frida startade sitt företag 2011 och har under åren designat klänningar åt många kändisar.

Sanna Nielsen i Allsång på Skansen, Tilde de Paula Eby i Let´s Dance och Annie Lööf på Nobelfesten, bara för att nämna några. Konkurrensen är hård i designbranschen och det gäller att skapa sig bra kontakter. Frida fick tidigt bra kontakt med en stylist och fick därigenom göra en klänning åt Jessica Almenäs. 

– Det sprider sig snabbt och det gäller att skapa ett bra kontaktnät. Man gör en klänning åt en person och sedan sprider det sig till en annan men det gäller också att hela tiden göra bra ifrån sig. 

Fridas stora grej är att designa klänningar men hon gör också olika typer av tvådelade set. 

När tidningen #Hälsingland pratar med Frida är det bröllopsklänningar som är i fokus då många bröllop väntar under sommaren.

– Under vintern är det mycket klänningar inför galor och under somrarna bröllops­klänningar och en del beställningar inför olika tv-program och det är kul att det är så varierat.

Blev förlamad

Frida har lyckats förverkliga sin dröm som kläddesigner, men vägen dit har inte alltid varit spikrak. 

Frida som har skolios i grunden genomgick en diskprotesoperation 2013 som inte blev som tänkt. 

– Operationen var en felbehandling.
I efter­hand sa de att de aldrig skulle ha gjort den. Operationen ledde till två år med andra hemska behandlingar. Bland annat blev det en komplikation efter att de gått in i magen som ledde till en ny akut operation i magen. Efter det gjorde de också flera facettleds­blockader för de förstod inte vad som var fel. 

Två kirurger kom så småningom på att Frida blivit mer sned i ryggen och att den diskprotes som opererats in inte skulle sättas in i en rygg med skolios, vilket ledde till en ny operation. 

– Under den operationen blev det komplikationer. De kom åt nerver så jag tappade känseln i ena benet och hamnade i rullstol.

Bara specialdesignade klänningar

Några månader efter operationen kontaktade läkaren henne och sa att de måste försöka göra om den. Hon opererades på nytt och den här gången gick det vägen och när Frida vaknade kunde hon gå igen. Efter operationerna tog hennes företag och karriär fart på allvar. 

– Allt som jag gick igenom under rygg­operationerna och tankarna om att kanske aldrig kunna gå igen gjorde att jag blev väldigt taggad när vändningen kom. Jag tänkte bara att nu jäklar kör jag på. Jag var väldigt orädd och kontaktade många olika människor.

Alla Fridas klänningar är specialdesignade och utformade för att passa individuellt för varje kund. Det finns ingen klänning som är identisk med någon annan. 

– Jag gör en unik kreation för varje kund som kommer hit. Jag tittar på vad just den personen skulle passa i. 

Frida inspireras mycket av naturen, solnedgångar och soluppgångar, allt som ger färg helt enkelt. En annan stor inspirationskälla för henne är människor. 

– Jag inspireras mycket av mina kunder och även av människor som kör på fast de haft det tufft. Som någon som bestämt sig för att springa fast de amputerat bort ett ben.

När Frida inte träffar kunder eller syr på en ny klänning tar hon gärna tåget till Hudiksvall och träffar släkt och familj. När tidningen #Hälsingland pratar med Frida berättar hon att hon snart ska åka till Hudiksvall och fira sin mormor som fyller år. Hennes familj har även en stuga i Hudiksvalls skärgård där hon gärna tillbringar tid.

– Stugan i skärgården är mitt paradis på jorden. Jag åker ofta hem till Hudiksvall och träffar min familj.

Text: Jenny Olsson Foto: Per Trané
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland 2018-05

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö