Folk blir latare och kontorsjobben ökar, alltmedan sjukvården är överbelastad. Yrket som kiropraktor ligger i tiden. Nu startar Jonathan Häll mottagning i Hudiksvall. 

Nej, det är inget skämt. Den första april får Jonathan Häll tillgång till lokalen på Friskhuset i Hudiksvall, där han kommer jobba två dagar i veckan. 

– Det är ett väldigt trevligt ställe! Min mamma Anna-Lena jobbar också där, med bland annat massage och zonterapi, så det blir roligt att träffa henne mer. Det känns jättebra, säger Jonathan Häll.

Hösten 2015 vände han hem till Ljusdal efter avslutade studier till kiropraktor. Sedan dess har han drivit sitt företag “Jonathan Häll Kiropraktik & Rehab” i Ljusdal.

– Det är viktigt att ha mål. Ett av mina var att efter fyra år öppna en ny klinik och eftersom jag redan har många patienter som bor i Hudik kändes det logiskt.

De där fyra åren har knappt passerat, men Jonathan sammanfattar dem som “jättebra”.

– Jag trodde inte att jag skulle kunna jobba heltid i Ljusdal, men det är jätteroligt att det finns ett så stort intresse för kiropraktisk behandling här. Att jag, som egenföretagare, inte behöver flytta till Sundsvall eller Stockholm.

Jonathan Häll kommer fortsätta behandla patienter i Ljusdal tre dagar i veckan, men ser fram emot att jobba i Hudik och utbyta erfarenheter med andra i Friskhuset.

Akut ryggskott

Kiropraktik handlar om muskler, skelett och leder. Patienterna kommer med alltifrån arbetsrelaterade överbelastningsskador till akuta idrottsmedicinska sådana, som bristningar.

– Det vanligaste är problem med ryggraden, framför allt smärta i ländryggen. Om man har fått akut ryggskott är det bättre att gå till en kiropraktor än till akuten.

Jonathan Häll anser att han har en viktig uppgift i att avlasta den vanliga sjukvården, dels i akuta lägen som i exemplet med ryggskott, men mest när det gäller mer förebyggande behandling.

– Man kan få vänta länge på behandling inom primärvården, medan jag ofta kan hjälpa fort. 

Tillfredsställande

Inte sällan har patienten haft ont så länge att det blivit normalt, när Jonathan kan hjälpa någon som gett upp om att bli smärtfri skänker det honom djup tillfredsställelse. Ofta handlar det om att förstå vad som motiverar varje patienten att göra vad som krävs, som att träna för att slippa ha ont.

– En farmor kanske inte kan leka med sitt barnbarn, då är det hennes motivation. Jag försöker hitta en övning som kan göras i tio minuter, tre gånger i veckan.

Intresset för kiropraktik kommer för Jonathan Hälls del från fotbollen. Han har alltid spelat.

– Numera spelar jag i division fyra, med Järvsö BK. Jag är väldigt svag för fotboll, alltifrån premier league till lokal fotboll. 

Jonathan Häll
Ålder: 30 år.
Familj: Sonen Svante, två år, förlovad med Sofia.
Gör: Kiropraktor och spelar fotboll i Järvsö BK.
Aktuell med: Efter fyra år i Ljusdal öppnar han även mottagning på Friskhuset i Hudiksvall.

Text: Therese Krojegård Foto: Emil Gustafson
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland 2019-03