”Järvsös snyggaste cykelställ”, ny meny och ny partner på Gamla Långhans gård? Järvsö Gårdsbageri och paret Bergenudd har lämnat varumärket Lill-Babs bakom sig och nysatsar.

Anna och Per Bergenudd är entreprenörer uti fingerspetsarna – han pilot ”till vardags” och hon bagare. 2014 tog de över driften av Lill-Babs Caffär och satte ribban: skapa Sveriges bästa café. Men redan 2011 föddes Järvsö Gårdsbageri som nu står på egna ben. Tavlorna på Lill-Babs är borta och hennes ljuva stämma ljuder inte längre inne i cafét. Även menyn är ny.

– Vi utökar sortimentet med smörgåsar, sallader och pastarätter. Det känns jättehärligt! Jag har precis varit och hämtat version tre av våra nya menytavlor, säger Per Bergenudd.

Inga begränsningar

Lunchbuffén är ett minne blott och ersätts av veckans paj, soppa och husmanskost.

– Vi hade vissa krav i kontraktet med Lill-Babs management, nu går vi i den riktning vi känner! Vi kommer nog tappa några ”Lill-Babs-kunder”, men även få nya.

Ambitionerna har hela tiden varit storslagna: Att återställa ”Gamla Långhans” till en klassisk Hälsingegård och bygga en ny huvudbyggnad med sju meter i takhöjd och stor eldstad. Men planen att ta första spadtaget till hösten hänger lite i luften. Först vill paret Bergenudd hitta en ny samarbetspartner till den 180 kvadratmeter stora lokalen som ekar tom efter att utställningen om Lill-Babs flyttat.

– Det ska kännas rätt! Vi vill att den som flyttar in ska vara med och påverka utbyggnaden.

Snyggt cykelställ

Tanken är att driva fastigheten Långhans som ett aktiebolag det går att köpa in sig i. – Det kan bli tajt att hitta rätt partner till sommaren. Vi kanske kör någon loppis eller konstutställning för att det inte ska stå tomt, säger Per Bergenudd och hälsar att han och Anna är öppna för förslag. Second-hand-butik? Uthyrning av kajaker, båtar och cyklar? Konferenslokal? Bara fantasin sätter gränser.

– I sommar ska jag göra klart kyl- och frysrummet och bygga Järvsös snyggaste cykelställ! Hur kommer det se ut? – Kom och fika så får du se! Det ska bli riktigt schysst, med luftpump, servicestation och bänk, säger Per Bergenudd och tillägger att ”framtiden känns spännande!”

Järvsö Gårdsbageri

Bakgrund: startades 2011 av Anna och Per Bergenudd och höll då till i Skästra, där paret bor. Från 2014 och fram till årsskiftet 2018/2019 drev de ”Lill-Babs Caffär”, men står nu på egna ben efter ”skilsmässan” från Lill-Babs management. De köpte loss fastigheten på gamla Långhans redan 2017, året innan Barbro ”Lill-Babs” Svensson gick bort.

Text: Therese Krojegård Foto: Martin Ekman
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland 2019-04