TEXT: MOA ÅHS
FOTO: THOMAS LUNDMAN

En av de lokala åkarna som ska köra SM i pump track i Järvsö i sommar är Hanna Dubeau ­Jonsson. Men frågan är inte hur långt hon kommer att gå – utan hur många hon får med sig!

– Vi försöker att få till ett rejält tjejgäng från trakten att köra tävlingen, det vore jätteroligt, säger hon.

Hanna Dubeau Jonsson var med och hjälpte till att bygga pump track-banorna i Järvsö för två år sedan. Sedan dess är hon mer eller mindre fast.

– Jag testade och tyckte att det var kul och så fick jag ärva min sambos dirt-cykel så jag har absolut inga ursäkter, säger hon och fortsätter:

– Det är både jättekul och jättejobbigt. Det kräver både kondition och benstyrka.

Nere på ”kontinenten” har pump track varit stort ett tag, och det börjar det även bli i Sverige.

– Det är jättekul att vi har fått så fina pump tracks i landet – och i lilla Järvsö som verkligen blivit ett cykel-mecka.

För den som aldrig hört talas om pump track berättar Hanna att det går ut på att pumpa sig fram på en asfalterad och kuperad bana. Pedalerna är mest till för att stå på, och framåtrörelsen ska drivas av att cykeln alltså ”pumpas” med hjälp av armar och ben – tajmingen är a och o för att det ska gå fortare och fortare.

Hanna ser väldigt mycket fram emot SM-deltävlingen i sommar, men vad gäller chanserna till medalj är hon tveksam.

– De är nog inte så stora, säger hon och skrattar.

– Jag är mest med för att det är kul.

Men hon kom ändå på en åttonde plats när ett VM-kval i pump track kördes i Järvsö 2019.

– Så jag tror väl inte att jag kommer att komma sist, om jag inte ramlar. Men vinner, det gör jag nog inte! Jag går in hårt i tävlingen – men ödmjukt.

Den stora grejen för henne är känslan och sammanhållningen. Att tävla tillsammans med vännerna och att ha roligt.

– Det är så sjukt många som är och kör i pump tracken och jag hoppas verkligen att vi kan få ihop ett himla tjejgäng till tävlingen, som det var när vi körde VM-kvalet, säger hon och fortsätter:

– Järvsö hade flest anmälda tjejer i hela världen, och så vill jag ha det igen. Kan du åka i banan ska du vara med och tävla tycker jag. Vi peppar varandra!

Att cyklingen förenar är nog en av de stora anledningarna till att Hanna älskar cykling. All sorts cykling.

– Inom cyklingen i stort finns det någonting som passar för i princip alla. Jag älskar att cykla de flesta disciplinerna och har fått jättemånga vänner genom det. Jag träffade till och med min fästman genom cyklingen. Det är en sådan gemenskap, det finns alltid någon som hugger tag i dig och drar med dig. Alla får vara med utifrån sina förutsättningar, alla kan åka tillsammans. #

Cykeldrömmar

TEXT: MOA ÅHS
FOTO: LISA BJÖRNER

Redan i förra numret av tidningen #Hälsingland kunde vi berätta att Järvsö Bergscykelklubb arrangerar två SM-deltävlingar i sommar. En i enduro och en i pump track. Men vad händer i klubben i övrigt, och hur ser drömmarna ut framåt?

Amanda Sandahl, ledamot i Järvsö Bergscykelklubbs ­styrelse, ­berätta, vad gör ni när ni inte anordnar SM?

– Vi kör tisdagscyklingar då vi samlas utanför JBP hotellet och beroende på hur många som är där så delar vi upp oss eller kör ihop – alla är välkomna! Det handlar mer om att cykla och ha kul ihop än att prestera. Vi har också planer på att ha klubbkvällar i pump tracken där ena pump tracken då abonneras för våra medlemmar. Vi hoppas också få till en större grillplats så vi kan ha klubbtävlingar, grilla ihop – och ha allmänt trevligt tillsammans!

Framtiden i klubben, vad ­sikar ni mot?

– Ett dirt-område är det som vi har kvar från vår ”dröm­lista” på vad vi skulle vilja ha i Järvsö – vi behöver få ett marknyttjandeavtal på minst tio år och även få till finansieringen för att det ska gå ihop, men det vore ju fantastiskt om det gick!

Hur ser drömmarna ut i övrigt?

– Att ha en ”levande” klubb med många engagerade medlemmar som har kul på hjul ihop.

Vi har hört något om träning för kidsen?

– Vi har ett gäng intresserade framtida ledare som går en utbildning nu och planen är att dra igång träningar för barn och ungdomar. Vi har inte alla detaljer klara än, men är man intresserad så får man gärna höra av sig till klubben och följa oss på Facebook där vi går ut med mer information så fort vi är klara med upplägget. #

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö