För knappt ett år sedan slog Järvsö Musteri upp portarna. Nu utökar man verksamheten genom att ta över Bredänge tomater.
– Mat är vårt största intresse, säger entreprenören Anna Stegs.

I Bredänge, strax utanför Järvsö, ligger den odlingsanläggning som de senaste åren försett ortsborna med närproducerade grönsaker och bär namnet Cirkeln i Järvsö (ofta kallat ”Bredänge tomater” i folkmun).

– Det är en otrolig plats, det finns väldigt mycket potential att göra saker här, säger Anna Stegs, som är del av den trio som har köpt upp verksamheten.

Och ja, visst är det samma personer som i mars förra året startade upp Järvsö Musteri. Nämligen Anna Stegs, systern Mella och hennes svägerska Angela Tallosi. 

För närvarande ligger 800 plantor i jorden, som snart utökas med ytterligare ett par hundra. Utöver gårdens två växthus med tomater och gurkor finns även en frilandsodling på 2 000 kvadratmeter.

– Där tänkte vi experimentera lite, säger Anna Stegs hemlighetsfullt.

Med den nya odlingsverksamheten finns det goda chanser för lite nya sorter i musteriet utöver ordinarie sortiment på äpple, rabarber, blåbär och havtorn.

– Det finns så många härliga råvaror att jobba med om man vill göra häftiga drycker.

Men just nu ligger fokuset på att sakta men säkert lära sig allt nytt som kommer med den nya odlingsanläggningen. Som hur man sköter en värmepanna, kontrollerar gödselnivåer och sköter vattensystemet.

– Man försöker att inte se ut som ett stort frågetecken, säger Anna och skrattar medan hon tillägger att hon fått ovärderlig hjälp av den tidigare ägaren Christer Harmsund.

I början av maj räknar man med en första skörd, och förhoppningen är att kunna landa på 24 ton grönsaker i år.

– Det har gått fort, men så har vi också en plan om att bli halvtidsbönder och det här går helt i linje med det, säger Anna Stegs. #

Järvsö Gröna

Företaget har två verksamhetsgrenar: Järvsö Musteri och odlingen av grönsaker och bär. Dessutom har man en liten produktion av vaktelägg.

Text & Foto: Lovisa Spaude
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2021-04

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö