Jagat och fiskat har han gjort sedan innan han kunde gå. Då var det pappa Johan som tog med honom ut. Gustav Elverstig brinner för livet i skogen, och dokumenterar sina äventyr på Youtube-kanalen ”Jakt & fiske i Hälsingland”.

Gustav Elverstig hade aldrig något val. Intresset för jakt och fiske fick han med sig i modersmjölken. Mamma Catarina har alltid stöttat honom i det han företagit sig, och pappa Johan tog med honom ut i skogen – i pulka eller bärsele.

– Sen när jag kunde gå själv, då gick jag. Det var inte alltid så lätt för en liten pojk, men det gjorde att jag blev den jag blev, säger han.

Jakt och fiske är störst, absolut, men visst finns det andra intressen också. Gustav tycker om film och foto, och det ledde honom in på jakt- och fiskefilmer. Han tycker om den gamla skolans naturnära filmer, men allt eftersom åren har gått tycker han att filmerna har blivit mer och mer ”fake”, med stort fokus på action och hög, aggressiv musik.

– Och man ler inte ens. Bara rycker på axlarna åt sin fångst, säger Gustav Elverstig och fortsätter:

– Det är så tråkigt att det är det som visas upp utåt, för det är inte så det är. Man blir glad, man ler – och det är det jag vill visa upp i mina videor. Den verkliga bilden av jakt och fiske, som jag ser den.

Började filma

I samband med att han skaffade en kamera som gick att filma med, började Gustav att filma sina upptåg. Han vill visa upp glädjen kring jakten och fisket, och kärleken till livsstilen.

Hans Youtube-kanal har legat aningen i träda den sista tiden, till följd av en trasig kamera, nyfunnen kärlek och livet i allmänhet. Men en ny kamera är inhandlad, och Gustav planerar nu inför hösten och vintern.

– Jag kommer att filma toppfågeljakt nu i höst, och kanske även i vinter för att visa upp två olika sidor av jakten, berättar Gustav.

Älgjakten då?

– Haha, det är många som frågar efter det, men jag tycker inte om att fippla med någon kamera mitt i ett ståndskall. Då blir det ståndskallet förstört för mig, säger han och minns hur hans GoPro-kamera faktiskt – på riktigt – förstörde ett ståndskall för något år sedan.

– Jag hade haft den på mig hela dagen, och så precis när jag hade skottläge på en kalv som gick efter en ko, så började fanskapet få slut på batteri, pep och förstörde allt. Det misstaget gör jag inte om, framförallt för att det är dumt mot hunden min som gjort ett sådant bra jobb. Men kanske är det dags att ta revansch i år!

Även kommande sommar har Gustav börjat
planera videor inför. En ny kärlek i fiskeväg har upptagit allt mer av hans tid. Flug­fiske efter gädda. Han känner han sig otroligt sugen på att komma igång med kanalen igen.

– Ge mig bara lite tid, så kommer det att bli riktigt bra, säger han.

Gustav Elverstig

Ålder: 26 år
Bor: Låka, mellan Delsbo och Ljusdal.
Gör/intressen: Objektsplanerare för Mellanskog.
Familj: Sambon Moa, pappa Johan, mamma Catarina och bröderna Melvin och Alexander – och så klart hunden Ztiff.
Aktuell med: Youtube-kanalen: Jakt & fiske i Hälsingland, som han startade för sju år sedan tillsammans med vännen Jocke Olsson.

Text & foto: Moa Åhs
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland 2019-09

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö