”Jag köper ­ingenting nytt”

Linslusen Knatte passar även han in i inredningen.

Söderhamn Hemma hos Therese Bergqvist är varenda hörn ­genomtänkt och minsta detalj noga utvald – inredning och ­loppisfynd är det hon brinner för.

När vi besöker Therese i villan i Söderhamn känns det nästan som att gå in i en inredningsbutik. Allt hänger ihop, matchar, och helheten ger ett otroligt hemtrevligt intryck. Det finns så mycket fint att titta på och man blir onekligen inspirerad av Thereses stilsäkerhet. 

Intresset började redan som liten och den ”gamla” stilen har alltid tilltalat henne. Hon är uppvuxen på en släktgård och den stora ladan på gården var som att besöka Pippis vind, berättar Therese. 

– Jag tyckte det var jättespännande att gå runt där uppe och hitta saker. När jag flyttade hemifrån så hade jag redan letat fram och valt ut en massa gamla möbler och grejer.

– Sedan har jag ärvt mycket av till exempel min farmor också, det känns fint att det får leva vidare.

På instagramkontot ”gammaltochvitt” delar hon med sig av inspirerande bilder från hemmet. I nio år har hon haft kontot och namnet kom hon på spontant i stunden, men det beskriver väldigt enkelt hennes stil. Men med ­tiden har hon tagit ut svängarna lite till. 

– På senare år har jag vågat sätta upp lite mer tapeter så att det blir lite mer färg och värme. Jag har också tagit in mer trä för att få lite konstraster, säger Therese.

Åsberget kallas området i centrala Söderhamn där Therese bor med sin famlij.

Här spenderas många sommarkvällar med familj och vänner.

Även om hon om somrarna brukar ha sin egen loppis öppen så är det framförallt en lustdriven hobby. Där kan hon ha fina saker samlade, nästan som att hon återskapat ladan från barndomen.

– Det är en kul grej! Det är som terapi. Jag får gå upp där och pyssla. Det är halva nöjet, att dekorera och pyssla och fixa.

Något projekt på gång just nu?

  Jag har ett gäng gamla lådor från en köpmansdisk som jag skulle vilja bygga något av. Men sambon börjar nog tröttna på mina projekt, skrattar Therese och fortsätter:

– Han tycker att det är kul men det kan bli för mycket ibland. Men annars kompletterar vi varandra bra. Jag ­kommer på massa idéer och gör ritningar och han bygger saker.

Har du något inredningstips?

– Om jag ska inreda ett rum då brukar jag oftast ha någon möbel och detaljer som jag tycker mycket om, sen utgår jag från dem stil- och färg­mässigt. #

I varje vrå ruvar vackra detaljer.

Hörnskafferiet är ett av projekten som Therese hittat på och som sambon snickrat ihop.

Therese Bergqvist

Ålder: 43 år.
Bor: Söderhamn.
Familj: Sambo Micke, sonen Arvid 7 år och dottern Vera 3 år, och katten Knatte såklart.
Gör: Jobbar som kock på ett stort kommunalt kök.

Text & foto: Helene Östlund
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Södra 2024-03

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö