Sophie Knapp, Hudiksvall, delar med sig av sina bästa tips på vad man bör tänka på när man ska inreda ett nytt hus eller ett rum. – Det allra viktigaste är att tänka på vilka behov och önskemål man har, säger Sophie.

Sophie Knapp i Hudiksvall driver inredningsföretaget Fröken Knapp där hon som jobbar som företagsinredare.

Hon började sin bana som scenograf i Stockholm där hon jobbade med både film- och TV-produktioner men också pressvisningar av olika slag. Efter flera år som scenograf fick hon ett uppdrag att inreda visningshus åt hustillverkaren Hudikhus. Det blev startskottet och fler företag hörde snart av sig för att få inredningsjälp.  Kombinationen scenograf och inredare gör att Sophie jobbar med konceptdesign. Samarbetet med Hudikhus har pågått i många år och idag är hon även deras marknadskoordinator. 

Ombonad känsla

När #Hälsingland träffar Sophie kliver vi in i en stor och härlig lounge på Hudikhus kontor som Sophie har inrett. Här har hon blandat olika färger och material i inredningen. Här finns robustare material som betong i bordsskivan men också pallar tillverkade i ljust trä och även andra material för att ge rummet en härlig mix. Här och där finns också gröna växter som förstärker den ombonade känslan ytterligare.

– Det är jättekul att inreda rum och ytor som presenterar företaget. Med hjälp av inredningen sätter jag tonen och förtydligar vilka de är. Jag tycker om färg och design och det får gärna finnas någon ”eye catcher” i rummet, som fångar uppmärksamheten.

Våga färger

När det kommer till inredning i hus och hem berättar Sophie att det är viktigt att våga använda färger, för att skapa en varm och ombonad känsla.

– Det blir lätt grått och vitt i ett hem men våga välj mer varma färger som en grå färg som har inslag av gult, grönt eller rosa. Om du ska måla om, testa att måla upp med fyra eller fem olika kulörer och se vilken som gör sig bäst och vilken slags värme de ger. Det är härligt med färg och smutsiga pasteller, det kan skapa liv till möbler som annars kanske känns rätt trista.

Det är också viktigt att tänka på mixen och våga blanda såväl material som gammalt och nytt. 

– Låt gamla och ärvda saker med en historia finnas kvar i hemmet men prova att byta plats på dem, det kan ge en annan helhet.

Titta på behoven

När man ska inreda ett nytt rum eller kanske till och med flyttar in i ett nytt hus kan det ibland vara svårt att veta hur man ska inreda på bästa sätt, viktigt är dock att titta på vilka behov som finns. 

– Det beror helt på familjesituation, om ni till exempel har tonåringar eller är en småbarnsfamilj. Titta vilka era behov är och tänk inte utifrån att någon annan ska bo där sedan om ni skulle sälja huset. De flesta gör i alla fall om när de flyttar in. Fråga er vad ni skulle trivas med.

Blanda material

När det kommer till material är det en god idé att blanda olika slags material och framförallt inte bara använda målade, lackade material. 

– I överlag är det bra att tänka djup och struktur i inredningen. Blanda gärna olika material som robusta material och trä.  Trämaterial ger till exempel alltid en hemtrevlig känsla och det finns det många olika sorter av. När det kommer till gardiner kan man till exempel använda dubbel uppsättning där närmast fönstret hänger en slöja som är krispigt skir och släpper in ljus. Fönstret ramas sedan in av en fylligare gardin med mer tyngd, färg, mönster. Då får man ett mer djup från vägg till fönster.

Detaljer och tavlor

När man inreder och möblerar ska man tänka på att skapa tillfällen för att kunna ta fram detaljer av olika slag.

– Inred med väggskåp med glasdörrar eller smala sidobord till exempel.  Det ger möjlighet att bygga stileben med det som är ärvt, gammalt och nytt. En bukett behöver inte bara stå på middagsbordet.  Jag älskar när det finns möbler, föremål som har en historia. Mixen är viktig för ett levande hem. Man ska också tänka på att få till fler belysningspunkter i rummet, inte bara i tak, fönster utan på sidobord eller på vägg eller i väggskåp.

Sophie berättar att hon upplever att många tycker att det är svårt att veta vilka tavlor de ska köpa och hur de ska hänga upp dem menar att ramarna många gånger är nyckeln till resultatet.

– Om du redan har en tavla som inte känns helt rätt, testa att byta ram och se hur det blir. Det kan förhöja känslan mycket.
Fotokonsten har också blivit väldigt stor och det går idag att få tag i fin fotokonst väldigt billigt. Våga sätta upp tavlor i stort format, det blir inte så plottrigt och det är intressant med något rejält som bryter av och tar plats. 

Skapa känsla med växter

Växter och krukor gör mycket för ett hem och idag är det lätt att hitta en stor variation.

– Det är dessutom lätt att få hem växter genom butikerna om man vill ha en särskild växt som de inte har. Våga göra en beställning och ta hem de där växterna som du vill ha.Tänk också på att placera ut växterna i rummet och ha dem inte bara i fönstret, det ger en hemtrevlig atmosfär och skapar en ombonad känsla.

Fem Snabba tips när du ska inreda

• Välj varma färger. Smutsiga pasteller ligger helt rätt i tiden.

• Blanda olika material, även gammalt och nytt.

• Se till att ha ytor för att ställa fram detaljer på som vaser och ljuslyktor. 

• Använd skira material som gardiner, det släpper in ljus och skapar djup.

• Inred med gröna växter och fina krukor. Håll dig inte bara till fönstren utan ställ gärna ut växter runt om i rummen.

Text & foto: Jenny Olsson
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland 2018-03

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö