Invid Gluggberget, mellan Delsbo och Hudiksvall, i en liten glänta, ligger gården med samma namn som berget. Glugg. Där bor artistparet Emilia Österberg och Dan Viktor Andersson med sina två barn, hunden Conny Andersson och tre katter. Det är deras paradis på jorden.

Conny Andersson var aldrig någon stadshund, och med bara några månader kvar tills att parets första barn skulle födas, kändes den 25 kvadratmeter “stora” lägenheten på Södermalm i Stockholm väldigt liten.

“Vill ni verkligen bo här?”, frågade mäklaren när Emilia och Dan Viktor först tittade på gården, som ligger mellan Hudiksvall och Delsbo – en bra bit upp i skogen. Med bara en granne, tre kilometer bort.

Deras eget paradis

Det ville de, och de har inte ångrat sig sedan de i mars 2016 tog sitt pick och pack och flyttade in i Glugg.

– Det första brevet vi fick var ett handskrivet brev från posten i Ljusdal, minns Dan Viktor.

De ville veta hur de skulle lösa problemet med postgången.

– Det är väl det enda som inte har löst sig än, säger Dan Viktor, som berättar att de får hämta sin post i Delsbo.

Sen minns han hur han sprang runt och letade “pluttar” på telefonen när Emilia var höggravid med äldsta dottern Hulda, och telefontäckningen läggs till på listan över sådant som är lite besvärligt med att bo i Glugg.

Men kanske är det just därför som Glugg är så speciellt.

– Man måste älska att bo så här. Båda måste älska det, annars skulle det aldrig gå. Det här är vårt paradis, säger Emilia.

Blommat upp nytt intresse

Sedan de flyttade in har det hänt mycket. I dag älskar paret inredning, ett intresse som dock inte blommade upp förrän de blev tillsammans.

– Det såg fruktansvärt ut hos mig förr, berättar Emilia.

De beskriver sin stil som ständigt föränderlig. De utgår alltid från rummet, vad som skulle passa bäst just där – och det måste vara praktiskt. En genomgående detalj är gamla burkar och återbruk på olika sätt.

– Vi vill behålla mycket av det som redan finns, samtidigt som vi har väldigt svårt att låta bli grejer, säger Dan Viktor.

Måste våga prova

Deras bästa tips när det kommer till heminredning och renovering, är att inte planera i tio år inför en förändring.

– Helt plötsligt en sommardag slog Dan Viktor till exempel ut ett fönster i salen. Det blev alltid en spricka i tapeten där, och vi hoppades att det fanns ett inbyggt fönster där. Som tur var så stämde det. Det blev ett sådant lyft. Jag brukar tänka att har man väl påbörjat någonting så löser man det på ett eller annat sätt – men vågar man inte prova så händer det aldrig någonting, säger Emilia.

De har båda lärt sig massor sedan de påbörjade jobbet med gården. De tar hjälp från vänner och bekanta och är inte rädda för att försöka själva.

– Det är också viktigt att ha fint runt sig för att allt annat ska fungera. Hemmet är ens borg, man måste trivas.

När Emilia och Dan Viktor gör om hemma så kostar det sällan mycket pengar. De använder det de redan har och ser det som ett perfekt tillfälle att leka detektiv på sin egen gård. Gamla plankor från logen får hedersplatser i huset och de passar på när de stöter på sådant som andra inte längre vill ha – som lekstugan som står i barnens lekrum.

– Den fick vi från Huldas förskola, de skulle bara slänga den, berättar Emilia.

Tätt mellan besöken

När folk kommer och hälsar på finns det alltid någonting nytt att se, och folk kommer det. Glugg har alltid varit, och är än i dag en knutpunkt – konstigt nog, då det ligger som det ligger.

– Det har varit bondgård, musikkollektiv och vanligt kollektiv, och det kommer förbi folk lite titt som tätt som på ett eller annat sätt har en koppling till Glugg, säger Emilia.

Dan Viktor fyller i:

– En dag körde vi en privat variant av “Gig i Glugg” för elva damer. Två av dem hade bott här när de var små och hade mycket att berätta. När vi gick runt och kollade på gården så stack vi av någon anledning ner händerna i en gammal trätunna och hittade ett brev som deras morbror en gång skrivit.

– Glugg, det är ett ställe som verkligen sätter sig fast i en, säger Emilia.

Emilias och Dan Viktors bästa inredningstips

  • Använd gamla burkar att förvara saker i. Det är både hållbart och fint.
  • Våga testa, även om det inte verkar vara det självklara valet!
  • Planera inte i 10 år. Bara gör det.
  • När du ska måla vitt: ta reda på om det är ett söder-rum eller norr-rum. Vitt kan se väldigt kallt ut i ett norr-rum.
  • Man kan alltid måla om.
  • Låt gamla timmerväggar få komma fram.
  • Var inte rädd för vad andra tycker.
  • Pynta med naturen. Ta in blommor och vackra kvistar.

Text & Foto: Moa Åhs
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland 2019-03